Calendar ortodox 27 ianuarie: Sfântul Ioan Gură de Aur

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
26/01/2019, 14:48
Calendar ortodox 27 ianuarie: Sfântul Ioan Gură de Aur
Conform calendarului ortodox, astăzi se pomenește sfântul Ioan Gură de Aur

Astăzi, 27 ianuarie, potrivit calendarului creștin ortodox, se prăznuiește aducerea moaștelor celui între sfinți părintele Ioan Gură de Aur, cel care a fost arhiepiscopul Constantinopolului. De asemene,a azi se mai pomenește sfânta Marciana împărăteasa, socotită între sfinții Apostoli, cuviosul Claudin, cuviosul Petru Egipteanul care a ajuns la bătrânețe în pace și pomenirea sfântului nou mucenic Dimitrie, care s-a mărturisit la Constantinopol în 1784, săvârșit în sabie.  „De aş fi plăcut oamenilor, n-aş fi sluga lui Hristos”. Mă înarmează şi David când zice: „Grăit-am întru mărturiile Tale înaintea împăraţilor şi nu m-am ruşinat”.

„Multe au meşteşugit asupra mea cei ce m-au urât, ci toate le-au făcut din pizmă”. Ştiu bine că te întristezi, frate Chiriac, pentru că cei ce ne-au izgonit merg cu cinste prin târg şi mulţi îi petrec cu alai. Dar nu-ţi aduci aminte de bogatul şi de Lazăr? Care din ei era amărât în această lume, şi care petrecea din plin? Ce i-a stricat lui Lazăr sărăcia? Au nu l-a dus în sânul lui Avraam, ca pe un viteaz şi biruitor? Şi ce i-a folosit bogăţia bogatului cel îmbrăcat în porfiră şi în vison? Nimic. Căci unde îi sunt purtătorii de toiege? Unde-i sunt lăncierii?”

Calendar ortodox duminică, 27 ianuarie: Sfântul Ioan Gură de Aur

Părintele Ioan Gură de Aur a fost luminator și învățător al lumii. Acesta a căutat mereu dreptatea și marea credință, ajutându-i și pe ceilalți să o vadă. De astfel, Ioan Gură de Aur a înfruntat-o pe însăși mpărăteasa de la acea vreme, Eudoxia, pentru nedreptățile și fărădelegile pe care le înfăptuia. „Deci nu te mâhni, frate Chiriac. Eu, când mă izgoneau din Constantinopol, nu mă îngrijeam de mine, ci ziceam în inima mea: De-i este voia împărătesei să mă izgonească, izgonească-mă, că „al Domnului este pământul şi plinirea Lui”.

Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur

De va vrea să mă ferăstruiască, ferăstruiască-mă, că am pildă pe Isaia. De va vrea să mă arunce în mare, îmi voi aduce aminte de proorocul Iona. De-i este voia să mă bage în groapă, am pilda pe Daniil care a fost aruncat în groapa leilor. De va vrea să mă ucidă cu pietre, am pe Ştefan, întâiul mucenic, care a pătimit uciderea cu pietre. De va vrea să-mi ia capul, am pe Ioan Botezătorul. De va vrea să-mi ia averea, de va găsi ca am, să mi-o ia; căci „gol am ieşit din pântecele maicii mele şi gol mă voi şi duce”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×