Calendar ortodox, 29 decembrie: pomenirea sfântului părinte Tadeu Mărturisitorul

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
28/12/2019, 21:00
Calendar ortodox, 29 decembrie: pomenirea sfântului părinte Tadeu Mărturisitorul
Pe 29 decembrie este prăznuit Sfântul Tadeu Mărturisitorul

29 decembrie este o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfântului părinte Tadeu Mărturisitorul. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta a fost călugăr în mănăstirea lui Teodor, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor groaznice la care a fost supus.

Calendar ortodox pentru ziua de 29 decembrie

Cel între sfinţi Părintele nostru Tadeu a fost rob slobozit al lui Teodor, care, cu putere împărătească, a luat Mănăstirea Studiţilor şi a făcut-o chinovie. Tadeu şi-a tuns parul capului în mănăstirea lui Teodor şi s-a făcut călugăr. Ducea viaţă bineplăcută lui Dumnezeu şi era iubit de toţi.

Postea şi priveghea mult îşi înfrâna limba, lua aminte la dumnezeieştile cuvinte, se culca pe pământ, era foarte supus şi nu avea altă avere decât hainele de pe el. Cu îngăduinţa lui Dumnezeu, împărăţeau pe vremea aceea Mihai Bâlbâitul şi Teofil, fiul lui, împăraţi răucredincioşi şi luptători împotriva sfintelor icoane.

Aceştia au închis pe unii episcopi şi stareţi binecredincioşi, iar pe alţii i-au surghiunit. Printre aceştia s-a aflat şi marele luptător Teodor, părintele şi stareţul Cuviosului Tadeu. Odată s-a dus cu Teodor la palatul împărătesc şi acest purtător de Dumnezeu Tadeu.

Aprins de râvnă dumnezeiască, a mustrat pe împăratul acela răucredincios înaintea întregului senat. Împăratul a poruncit să aducă icoana Mântuitorului să o pună pe pământ, iar pe Sf. Tadeu să-l aşeze pe sfânta icoană. Sfântul n-a vrut.

Atunci a fost luat cu sila de nişte bărbaţi puternici şi ţinut deasupra ei, ca să nu se mişte. Şi i-a zis tiranul: „Iată ai călcat icoana lui Hristos! Primeşte dar şi celelalte învăţături ale noastre„, se arată în calendarul ortodox.

Pomenirea sfântului părinte Marcel

Tot pe 29 decembrie, credincioșii îl prăznuiesc pe sfântului părinte Marcel, starețul Mănăstirii Achimiților. Originar din Apamia, cea de-a doua Sirie, acesta a urmat calea Domnului încă de la o vârstă fragedă. Prins de tiranii acelor vremuri, a fost torturat în cele mai groaznice moduri posibile, însă nu a renunțat niciodată la principiile sale.

Cuviosul Părintele nostru Marcel era din Apamia, oraş în cea de a doua Sirie, dintr-un neam cinstit şi vestit. A învăţat toată ştiinţa acelei vremi, dar dispreţuind-o, a părăsit toate averile sale şi s-a dus la Efes, unde a găzduit la nişte binecredincioşi creştini.

A intrat apoi în una din mănăstirile de acolo şi a dus viaţă îmbunătăţită de schimnic. Aflând de petrecerea dumnezeiască a Sf. Alexandru, care vieţuia în Mănăstirea neadormiţilor, s-a dus la el. A rămas şi el în mănăstire şi-i întrecea pe toţi fraţii prin sporul lui de fiecare zi în virtute.

După adormirea stareţului Alexandru şi al lui Iacob, stareţul de după el, a fost rânduit Cuviosul Marcel stareţ al mănăstirii. Cu harul lui Hristos a săvârşit multe minuni. A adormit în Mănăstirea neadormiţilor şi s-a odihnit în Domnul”, se arată în calendarul ortodox.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×