18 decembrie, zi de post pentru credincioși! Sărbătoare cu cruce neagră: Cuviosul Daniil Sihastru

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 10:02
18 decembrie, zi de post pentru credincioși! Sărbătoare cu cruce neagră: Cuviosul Daniil Sihastru
Sfântul Daniil Sihastru este cinstit pe 18 decembrie de credincioșii din întreaga lume. Sursa foto: gazetabt.ro

Cuviosul Daniil Sihastru este sărbătorit miercuri, 18 decembrie, de Biserica Ortodoxă. Acest sfânt este trecut în calendarul ortodox cu cruce neagră, fiind și o zi de post.

Cuviosul Daniil Sihastru, sărbătorit de Biserică pe 18 decembrie

Anual, în data de 18 decembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Daniil Sihastru trecut în calendar cu cruce neagră. Totodată, pentru că ne află în Postul Crăciunului, mâine, credincioșii  nu vor mânca carne, lactate și ouă.

Cuviosul Daniil este unul dintre cei mai populari sfinți din partea Moldovei. Spre a fii deosebit de Daniil Stâlpnicul mai este cunoscut și sub denumirea de „Sfântul Daniil schimonahul” sau „Sfântul Daniil cel Nou”.

Cine a fost Sfântul Daniil Sihastru și unde sunt păstrate moaștele sale

Sfântul Daniil Sihastru s-a născut într-o familie de țărani de pe raza localității Rădăuți. În timpul vieții sale a cunoscut foarte mulți călugări și astfel a ajuns și el unul dintre ei. Dumitru, așa cum a primit numele la botez, a intrat în călugărie purtând numele de David.

În timpul șederii sale la mănăstire a învățat carte și a deprins tainele vieții monahale. Pentru că voia să fie cât mai departe de lume a părăsit Episcopia din Rădăuți și s-a retras la un schit unde a dus o viață aspră și retrasă.

Nu se cunoaște cu exactitate data la care Daniil a trecut la cele veșnice, dar este cunoscut locul unde este îngropat. Locul său de veci este în partea sudică a pronausului bisericii de la Voroneț.

„Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil”, scrie pe lespedea de gresie așezată pe mormântul Cuviosului Daniil Sihastru.

Totodată, tradiția spune că la înmormântarea sa a luat parte și domnitorul Ștefan cel Mare. O altă tradiție spune că în Mănăstirea Putna se află degetul arător al Cuviosului acesta fiind îmbrăcat în ferecătură de argint și cu mărgăritare.

Se pare că acesta este degetul cu care Daniil i-a arătat lui Ștefan cel Mare locul potrivit pentru a începe zidirea Mănăstirii Putna. Pe moaște apare inscpriția: „Aceste relicve le-am ferecat eu, Ghedeon, egumen de la Voroneţ, cu toată cheltuiala mea, în anul 1749, decembrie 4”. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×