Calendar ortodox, 29 august: pomenirea tăierii capului proorocului Ioan Botezătorul

Calendar ortodox, 29 august: pomenirea tăierii capului proorocului Ioan Botezătorul
Pe 29 august este sărbătorit Sfântul Ioan Butezătorul. Sursa foto: Radio România Actualități

29 august este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea tăierii capului sfântului prooroc Ioan Botezătorul, la ordinul lui Iod, după ce acesta l-a mustrat pentru relațiile sale nelegitime și lipsite de moralitate.

Pomenirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ca majoritatea sărbătorilor creștine de importanță majoră, tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este însoțită de o serie de superstiții populare pe care cei mai mulți dintre creștini le respectă cu sfințenie, mai ales în zonele rurale. Spre exemplu, în această zi este interzisă folosirea cuțitului, astfel că va trebui să rupi totul cu mâna, în semn de respect față de momentul religios la care se face referire.

Sfântul Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului a primit de la însuși Domnul Hristos mărturia că el era cel mai mare dintre toti oamenii născuti din femeie si cel dintâi intre Profeti. Pe când incă se afla în pântecele mamei sale, el a tresărit de bucurie în preajma lui Mesia pe care îl purta în ea Prea Sfânta Maică a Domnului. La maturitate, el, „de care lumea nu era vrednică” (cf Evrei 11:38), se retrase în pustiu, acoperit cu o haină din păr de cămilă și încins cu o curea de piele, aceasta semnificând stapânirea tuturor pornirilortrupești”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sursa foto. a1.ro
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sursa foto. a1.ro

Prăznuirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan medita fara încetare la Cuvântul lui Dumnezeu și le considera pe toate ale acestei lumi ca nesemnificative în fața respectării Legii dumnezeiești, a cărei desăvârșită întruchipare era viața sa. De aceea nu se temea să adreseze reproșuri aspre lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, om lipsit de rușine și dezmățat care, contrar Legii, se căsătorise cu Irodiada, soția fratelui său Filip pe când acesta din urma era încă în viața și avusese cu ea o fată, Salomeea.

Făcându-se mijlocitorul conștiinței înveterate a pescarului, Profetul îi vorbea în numele lui Dumnezeu : „Nu îți este îngăduit să ai ca soție pe femeia fratelui tău”. De aceea, Irodiana nutrea în ea o ranchiună puternică împotriva lui Ioan și voia să îl omoare; era însă împiedicată de Irod care il proteja, ca bărbat drept și sfânt, dar mai ales pentru că se temea de poporul pe care îl cinstea ca pe un trimis al lui Dumnezeu. În cele din urmă Irodiada cea perfidă iși atinse scopul și făcu astfel încât Profetul să fie dus la închisoare în fortăreața din Macheronte”, se arată în calendarul ortodox.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×