Calendar ortodox, 28 august. Sfântul Cuvios Moise Etiopianul

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
27/08/2019, 15:28
Calendar ortodox, 28 august. Sfântul Cuvios Moise Etiopianul
Sfântul Cuvios Etiopianul este cinstit miercuri, în data de 28 august. Sursa foto: doxologia.ro

Biserica și calendarul ortodox îl cinstesc în data de 28 august, miercurea aceasta pe Sfântul Cuvios Moise Etiopianul născut într-un neam de egipteni. Sfântul Moise a fost slujitorul unui politician, dar după ce a fost alungat s-a alăturat unei cete de tâlhari și a ajuns în scurt timp conducătorul acesteia.

Calendar ortodox pentru ziua de miercuri, 28 august

Calendarul creștin îl sărbătorește miercuri pe Sfântul Cuvios Moise. Așadar, în data de 28 august Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe acesta. După ce a devenit conducătorul cetei de tâlhari și a comis multe fărădelegi, Sfântul Moise a început să aibă mustrări de conștiință pentru relele săvârșite. Astfel că etiopianul a părăsit ceata de tâlhari și s-a retras la o mănăstire unde s-a rugat pentru iertarea păcatelor sale.

Sfântul Cuvios Moise Etiopianul s-a luptat mai bine de șase ani cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare. În timpul luptei cu demonii săi Moise le-a spus fraților din mănăstire: „Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțin de n-am căzut din făgăduința monahicească”. După această perioadă grea Sfântul Moise s-a vindecat în chip minunat de toate gândurile pe care i le semăna diavolul în suflet.

Calendar ortodox, 28 august. Sfântul Cuvios Moise Etiopianul
Sfântul Cuvios Moise Etiopianul a fost înainte de a se călugării conducătorul unei cete de tâlhari. Sursa foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Moise Etiopianul și-a prevăzut sfârșitul

Sfântul Moise a fost sfințit preot la bătrânețe. Într-un moment al vieții sale și-a prevăzut ceasul, dar și felul morții. Sfântul Moise le-a spus ucenicilor săi să fugă din mănăstire să-și scape viețile pentru că chilia unde trăiau urma să fie atacată de necredincioși. Ucenicii l-au rugat să vină cu ei, dar Moise le-a mărturisit că a fost tâlhar în vremuri trecute și se cuvine ca acum să-și ia plata pentru relele pe care le-a comis.

„Toți cei ce scot sabia, de sabie vor pieri”. (Matei 25:52). Prin urmare, Sfântul Cuvios Moise a rămas în mănăstire alături de șase frați care nu au vrut să-l lase singur. Tâlharii care au ajuns la mănăstire i-au ucis pe toți șapte și Sfântul Moise a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani.

Tot astăzi calendarul creștin îi mai pomenește și pe Sfinții Mucenici Diomid și Lavrantie, Dreptul Iezechia, regele, Sfânta Ana Prorocita, fiica lui Fanuel și Sfinții 33 de Mucenici din Iraclia.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×