Calendar ortodox 24 ianuarie. Este prăznuită Sfânta Xenia

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
23/01/2020, 15:07
Calendar ortodox 24 ianuarie. Este prăznuită Sfânta Xenia
Calendarul ortodox o prăznuiește pe 24 ianuarie pe Sfânta Xenia. Sursa foto: manastireasuruceni.md/

Calendarul ortodox o prăznuiește pe 24 ianuarie pe Sfânta Xenia. Aceasta era originară din Roma și provenea dintr-o familie înstărită. A primit la naștere numele de Eusebia, iar când familia sa a vrut să o mărite, aceasta nu a stat pe gând și a luat două skujitoare și a fugit de-acasă.

Calendarul ortodox o prăznuiește pe 24 ianuarie pe Sfânta Xenia

Eusebia a ales să plece în Insula Cos și a făcut acest lucru din dragoste față de Hristos, căci pentru ea adevărata logodnă era unirea cu El. Renunță la numele Eusebia și își ia numele de Xenia, care se traduce prin „straina”, vrând să arate prin acest gest că se înstrăinează de lumea aceasta.

În urma rugăciunilor, îl întâlnește pe ieromonahul Pavel, iar la îndemnul acestuia se stabilește în cetatea Milassa din Careia și îmbracă haina monahală. Aici va ridica o bisericuță închinată Sfântului Mucenic Stefan. Va fi locul în care se va nevoi împreună cu cele două slujitoare și cu alte fecioare.

Minune la moartea Sfintei Xenia

Sfânta Xenia era într-o continuă priveghere, înfrânare și smerenie. Purta niște haine vechi, dar considera că trupul său este nevrednic și de acestea. Toată viața ei era întru umilință și vărsare a lacrimilor.

În Sinaxarul zilei în care se face pomenirea ei se spune ca „puteai sa vezi izvoarele apelor in vreme de arsita secand, decat ochii ei incetand de lacrimi… facutu-s-au lacrimile ei paine ziua si noaptea ”. Era straina de lume, insa, locuitoare a cerului. A fost vazuta in trup, dar s-a asemanat cu îngerii cei fără de trup.

În momentul în care cuvioasa Xenia a trecut la cele veșnice, pe la amiaza, pe cer s-a arătat, deasupra mănăstirii, o cunună de stele foarte luminoasă având în mijlocul ei o cruce. Această cunună strălucea mai mult decțt soarele. Prin acest semn, Dumnezeu a dorit să arate tuturor, sfințenia cuvioasei Xenia.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×