Calendar ortodox, 21 septembrie: pomenirea sfântului prooroc Iona

Bogdan Solomon    Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
20/09/2019, 17:00
Calendar ortodox, 21 septembrie: pomenirea sfântului prooroc Iona
Calendar ortodox pentru ziua de 21 septembrie

21 septembrie  este o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfântului prooroc Iona. Potrivit calendarului creștin- ortodox, acesta s-a născut într-o familie de iubitori ai lui Dumnezeu, dedicându-și mare parte din viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor pe care a fost nevoit să le îndure.

Prăznuirea sfântului prooroc Iona

Acest Prooroc a fost fecior al lui Amati din Get, din Cariatmaus, aproape de Azot cetatea elinilor de lânga mare. Si fiind aruncat de chit, a mers la Ninive de a propovaduit; si întorcându-se n-a ramas în pamântul sau, ci luând pe mama-sa a locuit în Asur, cetatea celor de alt neam. Pentru ca zicea: „Asa îmi voi ridica rusinea mea, de vreme ce am mintit, proorocind asupra Ninivei cetatii celei mari”. Acesta este feciorul vaduvei, pe care l-a înviat proorocul Ilie; căci mustra atunci Ilie pe Ahav, si chemând foamete pe pamânt a fugit si mergând la Sarepta Sidonului, a aflat pe acea vaduva cu fiul ei.

Si a locuit la dânsa, caci nu putea sa locuiasca cu cei netaiati împrejur; si a binecuvântat-o pe dânsa pentru primirea ei de oaspeti. Acesteia i-a înviat feciorul care-i murise. Si sculându-se Iona dupa foamete a mers la pamântul lui Iuda, si a îngropat pe mama-sa care murise, aproape de Balanul Deborei, si a locuit în pamântul Senaar, si a murit acolo si a fost îngropat în pestera lui Cenezeu”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Totodată, tradiția populară spune că nu este bine să te cerți în această zi, pentru că vei aduce necazuri asupra familei tale.

Pomenirea sfântului prooroc Iona
Pomenirea sfântului prooroc Iona

Pomenirea sfântului mucenic Eusebie

Tot pe 21 septembrie, credincioșii săvârșesc pomenirea sfântului mucenic Eusebie, care a trăit pe vremea unora dintre cei mai cruzi împărați au tuturor timpurilor și, în ciuda faptului că a fost torturat și schingiuit, nu a dorit să se lepede de cuvântul Domnului Iisus Hristos.

Acest sfânt a mers singur către ighemonul Feniciei si i-a zis: „Pentru ce esti fără de minte, luptătorule cu Dumnezeu, de gonești turma lui Hristos?” Și acela mâniindu-se a poruncit să spânzure pe sfântul si să-l sfâsie, băgând sare în traiste de par si legându-le, strujea carnea sfântului foarte rău. Dar sfântul se bucura ca si cum ar fi pătimit în trup strain. Atunci dregătorul. aflându-se în uimire, a dat poruncă să-i taie capul; și s-a suit la ceruri, slăvind si binecuvântând pe Dumnezeu”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×