Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
20/12/2018, 21:14
Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana GALERIE FOTO
Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana

Vineri, 21 decembrie, creştinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniţă Iuliana. Conform calendarului ortodox, aceasta a locuit în Nicomida şi a fost copila unor oameni foarte bogaţi. Tot pe 21 decembrie mai au loc şi pomenirea Sfinţilor cinci sute de Mucenici din Nicomidia, care de sabie s-au săvârşit, pomenirea Sfintelor o sută treizeci de femei din Nicomidia, care de sabie s-au săvârşit, pomenirea Sfântului Mucenic Temistocle.

„Sfânta Muceniţă Iuliana a trăit pe vremea împăratului Maximian.Părinţii au logodit-o cu un senator elin, cu numele Eleusie. Logodnicul voia să se facă nunta, dar sfânta n-a vrut, ci a zis: „Nu mă mărit cu tine, până nu ajungi prefectul cetăţii”. După ce a ajuns prefect, sfânta i-a zis iarăşi: „N-am să primesc să mă mărit cu tine, dacă nu treci de la slujirea idolilor la credinţa creştinilor”.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana

Logodnicul a spus totul tatălui ei. Tatăl, pentru că n-a putut să o întoarcă de la credinţa în Hristos, a dat-o pe mâna prefectului, logodnicul ei, ca să o cerceteze după legile romane. Prefectul a dezbrăcat-o de haină şi a poruncit să fie chinuită cumplit şi apoi a poruncit să fie aruncată în temniţă. În noaptea în care a fost aruncată în temniţă, pe când se ruga, s-a apropiat de ea, în chip de înger, duşmanul nevăzut al tuturor oamenilor, diavolul, şi a îndemnat-o să jertfească idolilor, ca să scape. Sfânta l-a alungat şi l-a făcut să mărturisească, chiar fără voia lui, cine este. A fost adusă din nou în faţa prefectului, dar a rămas neclintită în dragostea pentru Hristos.

Sfânta Muceniţă Iuliana
Sfânta Muceniţă Iuliana

De aceea a fost aruncată într-un cuptor încins tare, care cu minune, cuptorul s-a răcit. La vederea minunii, cinci sute de bărbaţi împreună cu o sută treizeci de femei au crezut în Hristos şi au fost tăiaţi îndată cu sabia. Iar muceniţa a fost supusă din nou la chinuri; dar arătându-se mai tare decât toate aceste încercări, a fost tăiată cu sabia. Era sfânta de 16 ani când a fost logodită de părinţii ei cu Eleusie; iar când s-a logodit cu Hristos prin mucenicie era de 18 ani”, se arată în Calendar ortodox, care scrie despre legenda Sfintei Muceniţe Iuliana.

 

Închide ×