Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
20/12/2018, 21:14
Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana GALERIE FOTO
Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana

Vineri, 21 decembrie, creştinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniţă Iuliana. Conform calendarului ortodox, aceasta a locuit în Nicomida şi a fost copila unor oameni foarte bogaţi. Tot pe 21 decembrie mai au loc şi pomenirea Sfinţilor cinci sute de Mucenici din Nicomidia, care de sabie s-au săvârşit, pomenirea Sfintelor o sută treizeci de femei din Nicomidia, care de sabie s-au săvârşit, pomenirea Sfântului Mucenic Temistocle.

„Sfânta Muceniţă Iuliana a trăit pe vremea împăratului Maximian.Părinţii au logodit-o cu un senator elin, cu numele Eleusie. Logodnicul voia să se facă nunta, dar sfânta n-a vrut, ci a zis: „Nu mă mărit cu tine, până nu ajungi prefectul cetăţii”. După ce a ajuns prefect, sfânta i-a zis iarăşi: „N-am să primesc să mă mărit cu tine, dacă nu treci de la slujirea idolilor la credinţa creştinilor”.

Calendar ortodox 21 decembrie: Sfânta Muceniţă Iuliana

Logodnicul a spus totul tatălui ei. Tatăl, pentru că n-a putut să o întoarcă de la credinţa în Hristos, a dat-o pe mâna prefectului, logodnicul ei, ca să o cerceteze după legile romane. Prefectul a dezbrăcat-o de haină şi a poruncit să fie chinuită cumplit şi apoi a poruncit să fie aruncată în temniţă. În noaptea în care a fost aruncată în temniţă, pe când se ruga, s-a apropiat de ea, în chip de înger, duşmanul nevăzut al tuturor oamenilor, diavolul, şi a îndemnat-o să jertfească idolilor, ca să scape. Sfânta l-a alungat şi l-a făcut să mărturisească, chiar fără voia lui, cine este. A fost adusă din nou în faţa prefectului, dar a rămas neclintită în dragostea pentru Hristos.

Sfânta Muceniţă Iuliana
Sfânta Muceniţă Iuliana

De aceea a fost aruncată într-un cuptor încins tare, care cu minune, cuptorul s-a răcit. La vederea minunii, cinci sute de bărbaţi împreună cu o sută treizeci de femei au crezut în Hristos şi au fost tăiaţi îndată cu sabia. Iar muceniţa a fost supusă din nou la chinuri; dar arătându-se mai tare decât toate aceste încercări, a fost tăiată cu sabia. Era sfânta de 16 ani când a fost logodită de părinţii ei cu Eleusie; iar când s-a logodit cu Hristos prin mucenicie era de 18 ani”, se arată în Calendar ortodox, care scrie despre legenda Sfintei Muceniţe Iuliana.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×