Calendar ortodox 21 decembrie. Este prăznuită Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
20/12/2019, 16:11
Calendar ortodox 21 decembrie. Este prăznuită Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia
Calendar ortodox 21 decembrie

Calendarul ortodox o prăznuiește pe data de 21 decembrie pe Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia. Aceasta a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea și s-a născut într-o familie de oameni bogați, care a logodit-o cu Eleusie, un senator păgân.

Pe 21 decembrie, în calendarul ortodox este prăznuită Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia

Iuliana din Nicomidia nu și-a ascultat părinții și a refuzat să se căsătorească cu Eleusie, din cauză că acesta nu era creștin. Tatăl fetei s-a simțit umilit de decizia fetei, așa că a dat-o pe fiica sa pe mâinile soțului ei, care a supus-o la multe cazne.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Iuliana a fost judecată și pedepsită aspru de către bărbatul orbit de refuz, mai ales pentru că aceasta nu a dorit să se închine idolilor păgâni. Iuliana a fost spânzurată de par, i s-au ars părți ale trupului cu fiare înroșite și a fost aruncată într-un cuptor încins, unde prin rugăciune fata a ieșit nevătămată.

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia a ieșit nevătămată din cuptorul încins

500 de bărbați și 130 de femei au lepădat credință păgâna, imediat cum au văzut minunea. Din porunca lui Eleusie însă toți au fost uciși, împreună cu Iuliana, care avea doar 18 ani în momentul când a avut parte de o moarte mucenicească.

Aceasta este rugăciune la ziua numelui: „Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viață ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din întunericul neființei și viață mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijineste în necazuri și-mi întâmpină trebuințele.

Tu ești Cel ce priveghezi asupra mea, indreptezi pașii mei în calea binelui și mă aperi de ispite. Când mă rătăcesc, Tu mă întorci în calea poruncilor Tale,- când mă poticnesc, Tu mă sprijinesti;

Când cad, Tu mă ridici,- și când păcătuiesc, Tu mă întorci și-mi deschizi părințeștile Tale brațe. O, cât de multe sunt datoriile mele către Ține, pentru că mi-ai dat viață și mi-ai dat în toate zilele semne despre părintească Ta bunătate și îngrijire.

Plin, așadar, de vie recunoștință, Ție îți închin toate zilele vieții mele, și mai ales această zi de sărbătoare pentru mine, și mă rog cu umilință că bunătatea Ta să nu mă părăsească în tot timpul vieții mele.

Și înțelepciunea Ta să mă povatuiasca totdeauna în calea binelui și fericirii, pentru rugăciunile și mijlocirile sfântului (al cărui nume îl porți) și ale Preacuratei Maicii Tale. Amin”.

Închide ×