Calendar ortodox, 20 decembrie: pomenirea sfântului mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/12/2019, 14:41
Calendar ortodox, 20 decembrie: pomenirea sfântului mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu
Pe 20 decembrie este prăznuit sfântul mucenic Ignatie. Sursa foto: crestinortodox.ro

Pe data de 20 decembrie, credincioșii din întreaga țară îl prăznuiesc pe sfântul mucenic Ignatie, cunoscut drept purtătorul de Dumnezeu. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta a fost cel de-al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei, după Evod. Și-a dedicat întreaga viață ajutându-i pe semenii aflați la nevoie și îndrumându-i pe calea cea bună, în ciuda chinurilor la care a fost supus de tiranii vremii.

Calendar ortodox pentru ziua de 20 decembrie

Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia împotriva parţilor, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Împăratul l-a cercetat îndelung şi a văzut că nu poate fi întors de la credinţa în Hristos. De aceea a fost chinuit îndelung şi în felurite chipuri; dar arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostaşi, ca să fie dat mâncare fiarelor sălbatice.

În drum spre Roma, a întărit Bisericile din cetăţile prin care trecea şi se ruga să fie mâncat de fiare, „ca să ajung, spunea el, pâine curată lui Dumnezeu”. În Roma a fost aruncat în stadion şi a fost sfâşiat de leii sloboziţi asupra lui, de i-au rămas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat creştinii şi le-au dus în Antiohia.

Se spune că Sfântul Ignatie a fost Copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe şi a zis: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor”; şi: „Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte”.

De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu. Pe Sfântul Ignatie l-a cinstit cu un cuvânt de laudă şi cel între sfinţi părintele nostru Ioan Gură de Aur”, se arată în calendarul ortodox.

Pomenirea părintelui Filogonie, patriarhul Antiohiei

De asemenea, pe data de 20 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe părintele Filogonie, patriarhul Antiohiei. Acesta a deprins tainele credinței încă de la o vârstă fragedă și a trăit întreaga viață propovăduind cuvântul Domnului. Pentru că a refuzat să se lepede de Hristos, Filogonie a îndurat chinuri de-a dreptul inimaginabile.

A avut femeie şi o fiică. Strălucea fericitul mai mult decât soarele, aşa că îndată s-a arătat vrednic de cele mai înalte vrednicii. Mai înainte, apăra pe oameni, şi-i făcea pe cei nedreptăţiţi mai puternici decât cei ce îi nedreptăţeau.

Mai pe urmă, a păstorit cu dreptate turma lui Hristos. Pe vremea când s-a urcat el pe scaunul Antiohiei greutatea era mare.

Abia se terminase prigoana împotriva creştinilor, se mai vedeau încă rămăşitele cumplitei tulburări, că au şi început ereticii să atace Biserica, dar atacurile lor s-au izbit de înţelepciunea fericitului Filogonie şi s-au prăbuşit aşa precum Sfântul Ioan Gură de Aur arăta mai pe larg în cuvântul de laudă cu care l-a cinstit”, se arată în calendar.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×