Calendar ortodox 17 noiembrie. Sfântul Grigorie Taumaturgul e prăznuit de Biserică

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
16/11/2018, 16:52
Calendar ortodox 17 noiembrie. Sfântul Grigorie Taumaturgul e prăznuit de Biserică GALERIE FOTO
Calendar ortodox 17 noiembrie. Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte astăzi mai mulţi sfinţi

Credinicoşii români îl prăznuiesc sâmbătă, 17 noiembrie, pe Sfântul Grigorie Taumaturgul, făcătorul de minuni, episcopul Neocezareii. Conform calendar-ortodox.ro, acesta a trăit în timpul împăratului Aurelian şi a dobândit numele de „făcător de minuni”. A locuit în Alexandria şi a învăţat filozofia, timp în care o femeie desfrânată ar fi venit la el pentru a-l ponegri, însă Gregorian a tămăduit-o prin rugăciunea sa. În rândurile următoare puteţi citi toate informaţiile despre calendarul ortodox 17 noiembrie şi viaţa Sfântului Grigorie Taumaturgul.

A fost hirotonit episcop Neocezareii de Fedim şi se spune despre el că a făcut minuni atât de mari încât nu se poate crede. În aceeaşi zi de 17 noiembrie, mai sunt prăznuiţi şi Părintele nostru Cuviosul şi Mărturisitorului Lazăr zugravul (iconograful), precum şi Preacuviosului Părintelui nostru Zaharia Ciobotarul şi a lui Ioan.

Calendar ortodox 17 noiembrie: Sfântul Grigorie Taumaturgul

Printre minunile lui Grigorie se numără: a mutat o piatră mare dintr-un loc în altul prin rugăciune, a gonit demoni, a făcut mort un evreu care se prefăcea a fi astfel tocmai pentru a înşela oamenii. Mai mult, s-a arătat ca fiind un copac în faţa celor care căutau să-i facă rău, pentru a scăpa de ei.

Părintelui nostru Cuviosului şi Mărturisitorului Lazăr zugravul (iconograful) a primit harul preoţiei după ce s-a silit spre milostenie în timp ce trăia o viaţă aspră. A suferit multe necazuri după ce a luptat în faţa celor care nu doreau icoane. A fost trimis la Roma şi a murit pe drum din cauza vremii, iar trupul său a fost adus în mănăstirea Evandru.

Preacuviosului Părintelui nostru Zaharia Ciobotarul şi a lui Ioan sunt şi ei pomeniţi pe 17 noiembrie.

Captură cu Calendarul Orotodox pentru întregul an 2018
Captură cu Calendarul Orotodox pentru întregul an 2018

Pentru 18 noiembrie 2018, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte, cu cruce roşie, Sfântul Mucenic Platon, Sfântul Mucenic Roman şi Zaheu. Este, în acelaşi timp Duminica a XXVI-a după Rusalii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×