Calendar ortodox 27 octombrie. Din nou cruce roșie și astăzi!

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
27/10/2018, 18:50
Calendar ortodox 27 octombrie. Din nou cruce roșie și astăzi! GALERIE FOTO
Icoană cu Sfântul Dimitrie cel Nou

Calendarul ortodox prevede și pe data de 27 octombrie o sărbătoare. Așadar, regăsim cruce roșie și astăzi! După ce Sfântul Dumitru abia a trecut, enoriașii acum au o altă zi trecută cu cruce de culoare roșie în calendar. Este vorba despre Sfântul Dimitrie cel Nou, care este de altfel și Octotitorul Bucureștiului. Iată povestea celui care păzește Capitala României. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea, în satul Basarabovo, Bulgaria. Acesta se pare că inițial a fost pastor, pentru că a reușit să poarte mai târziu veșmintele monahale în cadrul unei mănăstiri localizată în dealul satului său natal. În secolul al XVIII-lea, moaștele acestuia au fost depuse la biserica Mitropoliei din Capitală.

Din acel moment, rămășițele lui pe acest pământ au fost păstrate cu mare grijă, astfel încât, în fiecare an, pe data de 27 octombrie, ele pot fi scoase pentru creștinii care doresc să se închine la ele. Însă, cum au ajuns relicvele lui la București? Conform basilica.ro, în timpul războiului dintre ruși și turci, care s-a petrecut între anii 1768 și 1774, osemintele lui au fost luate în vizor. Se pare că datorită generalului rus, le putem vedea și cinsti astăzi. În momentul în care Petru Saltâcov a ajuns în satul Basarab a dorit osemintelor Sfântului Dimitirie să nu fie profanate de către ostașii musulmani. Conducătorul a decis ca ele să fie mutate în Rusia.

Calendarul ortodox 27 octombrie. Cruce roșie și astăzi! Îl sărbătorim pe Sfântul Dimitrie

Calendarul ortodox 27 octombrie prevede o cruce roșie si astăzi, după sărbătorirea Sfântului Dumitru
Ilustrare a războiului ruso-turc în urma căruia moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au ajuns în București

De acolo, cortegiul a ajuns, în drum spre destinația stabilită, și la București. În acel moment, un mogul pe nume Hagi Dimitrie, dar și mitropolul Grigorie al II-lea al Țării Românești, au cerut generalului să lase rămășițele Sfântului Dimitrie cel Nou românilor. Motivul accestei rugâminți avea ca scop consolarea poporului român după pagubele materiale suferite în urma războiului despre care vorbeam mai sus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×