Calendar ortodox 16 noiembrie. Sfântul Apostol Matei

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/11/2018, 21:36
Calendar ortodox 16 noiembrie. Sfântul Apostol Matei
Sfântul Apostol Matei, prăznuit pe 16 noiembrie, potrivit calendarului creștin ortodox

Calendarul creștin Ortodox indică astăzi, 16 noiembrie, prăznuirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei. Povestea sa de viață este uimitoare! Sfântul Matei l-a auzit pe Domnul spunându-i: „Urmează Mie”, așa că a decis să urmeze calea credinței.

El a spus în Evanghelia sa că l-a găzduit pe Domnul în casa sa și a lăsat tot și toate cele cunoscute în urmă. „În această lună, în ziua a şaisprezecea, pomenirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei.Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin”

Calendar ortodox 16 noiembrie- Sfântul Apostol Matei

Sfântul Matei este cunoscut și ca Apostol dumnezeiesc, ce l-a descoperit în liniștea sa, la vamă, pe Domnul. Acesta a primit puterea Sfântului Duh, apoi a scris Evanghelia în evreiască. Chiar în ziua Cincizimii a fost înzestrat cu puterea credinței și cu iubirea pentru Domnul. La 8 ani după înălțarea lui Iisus Hristos, Sfântul Apostol Matei a trimis evreilor luminați Evanghelia. Apostolul Mihai a stat aproape de Hristos, alături de alți ucenici și apostoli care îl înconjurau.

„Ia aceasta şi, pogorându-te din munte şi mergând la cetatea Mirmina, sădeşte toiagul acesta înaintea uşii bisericii de acolo, unde făcând rădăcini şi înălţându-se din mâna Mea cea dreaptă, se va face copac mult-roditor; şi din vârful crengilor sale se va pogorî mursa de miere, iar din rădăcina sa va ieşi izvor de apă, cu care spălându-se oamenii cetăţii, cei cu mintea de fiară, şi din mursa copacului împărtăşindu-se, li se vor îndulci simţirile şi vor înceta a mai face fărădelegi.

Atunci Matei, primind cu cucernicie toiagul cel dat de Domnul, s-a pogorât din munte şi s-a dus la Mirmina. Iar femeia împăratului parţilor, Fulvana cu numele, având demon viclean, a întâmpinat pe apostol împreună fiind ea cu fiul şi cu fiica-sa, care şi aceştia erau ţinuţi de duhuri necurate. Şi toţi, cu glasuri aspre şi cu săltări sălbatice, strigau în preajma apostolului, zicând: „Cine te-a silit ca să vii aicea şi la locurile noastre? Sau cine este Cel ce ţi-a dat ţie toiagul acesta spre pierzarea noastră?”, I-a spus Hristos. Apostolul Matei i-a spus că a vindecat pe cei în nevoie și că a certat duhurile necurate și rele.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×