Calendar Creștin Ortodox. 14 noiembrie-Sfântul Apostol Filip

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
13/11/2018, 19:48
Calendar Creștin Ortodox. 14 noiembrie-Sfântul Apostol Filip
Pe 14 noiembrie se sărbătorește Sfântul Apostol Filip, potrivit Calendarului Creștin Ortodox.

Calendarul Creștin Ortodox arată că în ziua de miercuri, 14 noiembrie, se sărbătorește Sfântul Apostol Filip, cel cunoscut și ca Sfântul răstignit cu capul în jos. Acesta a fost al treilea care a fost chemat la misiunea divină de către Mântuitorul Iisus Hristos.

Mai apoi, Sfântul Apostol Filip l-a cunoscut pe Natanael. „Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege şi prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret”(Ioan 1-45), i-a spus acesta.

Calendar Creștin Ortodox: 14 noiembrie-Sfântul Filip

Astăzi, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Sfântul Apostol Filip. Sfântul a fost unul din cei cinci care au fost prezenți în misiunea lui Iisus. Acesta a propovăduit credința în Hristos chiar și în Asia. Sf. Filip a fost însoțit în misiunea către credință de Sfântul Andrei, în Dobrogea de astăzi, Shitya, cunoscută atunci. „În cercetările mai noi s-a ajuns la concluzia că Sf. Ap. Filip poate fi aşezat lângă Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pământ românesc şi, de aceea, pentru noi românii ziua aceasta este tot aşa de importantă ca şi aceea dedicată Sf. Ap. Andrei”, a afirmat Emilian Popescu, profesor universitar doctor.

Sfântul Apostol este cunoscut sub numele de Sfântul care a fost răstignit cu capul în jos pentru că în această poziție l-a suprins ultima clipă de viață, în cetatea Hierapolis, Asia. Sfântul a ajuns în slujba lui Iisus în urma dorinței Sale de a merge în Galileea, acolo L-a găsit pe Filip, din vorbă în vorbă. „Vino după Mine!”, asta a fost chemarea. L-a crezut că Acesta este chiar Mesia Cel făgăsuit de Dumnezeu, așa că a ales să meargă și să-i propovăduiască numele, în sărăcie și în bogăție.

„Cu ce vom cumpăra pâine, ca să mănânce toţi aceştia? Iar aceasta a zis-o, ispitindu-l, căci ştia ce va răspunde el. Însă l-a întrebat, ca însuşi Filip să se cunoască pe sine şi, ruşinîndu-se de împuţinarea de credinţă, să se îndrepteze”, a zis către Filip, pentru a-l testa întâi de toate.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×