Calendar ortodox 14 septembrie. Este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci

Calendar ortodox 14 septembrie. Este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci GALERIE FOTO
Calendar ortodox 14 septembrie. Sursa foto: avantaje.ro

Calendarul ortodox prăznuiește vineri, pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Este cea mai veche sărbătoare creștină și totodată are o însemnătate specială, laică. Această zi dă startul culegerii strugurilor și marchează începutul toamnei.

Calendarul ortodox prăznuiește pe 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci

Sărbătoarea de pe data de 14 septembrie este singura cu post aspru şi rugăciune care apare la aceeași dată atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin. Înălţarea Sfintei Cruci marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a inviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Calendar ortodox 14 septembrie
Calendar ortodox 14 septembrie

Înălțarea Sintei Cruci, pentru ca tot poporul să o vadă

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea toată lumea. Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până cand Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.

Ziua Crucii mai este cunoscută în popor și Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Prima denumire este cunoscută în zonele cu struguri mulți, deoarece pe 14 septembrie începe strânsul viilor. A doua denumire are legătură cu retragerea târâtoarelor sub pământ, pentru hibernare.

Se Înălțarea Sfintei Cruci se strâng ultimele plante de leac, care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Busuiocul sfinţit de Înălțarea Sfintei Cruci se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea parul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de stihiile naturii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×