Calendar ortodox, 13 septembrie. Sfântul Ioan de la Prislop

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
12/09/2019, 17:17
Calendar ortodox, 13 septembrie. Sfântul Ioan de la Prislop
Calendar ortodox îl cinstește în data de 13 septembrie pe Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop. Sursa foto: doxologia.ro

Calendar ortodox îl pomenește în ziua de vineri, pe 13 septembrie, pe Sfântul Ioan de la Prislop. Cuviosul Ioan a trăit la începutul secolului al XVI-lea în apropiere de Mănăstirea Prilsop și era originar din Silvașul de Sus.

Calendar ortodox vineri, 13 septembrie. Unde a trăit Sfântul Ioan de la Prislop

Credincioșii din întreaga lume îl pomenesc pe 13 septembrie pe Sfântul Ioan de la Prislop, sfântul care a trăit într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Prislop. Această Mănăstire a fost ctitorită de Sfântul Nicodim de la Tismana în anul 1406.

Sfântul Ioan a părăsit casa părintească dorind să-și închine viața lui Dumnezeu și a plecat să trăiască într-o peșteră săpată chiar de mâinile lui în malul stâncos și adânc al pârăului Silvuț. Această peșteră a ajuns să fie cunoscută cu numele de ”chilia” sau ”casa sfântului”. În acest loc Sfântul Ioan a luptat ani la rând prin rugăciuni neîncetate și post împotriva ispitelor diavolilor.

Sfântul Ioan a spăat o peșteră în piatră unde a și trăit
Cuviosul Ioan a trăit într-o peșteră în apropiere de Mănăstirea Prislop. Sursa foto: a1.ro

Cum a murit Sfântul Ioan de la Prislop

Cuviosul Ioan a fost ucis din greșeală în momentul în care spărgea cu o daltă peretele chiliei pentru a face o fereastră. Un vânător l-a confundat cu un animal sălbatic și l-a împușcat. Sfintele moaște ale Sfântului Ioan au fost păstrate vreme îndelungată în peștera în care a trăit, iar credincioșii veneau din toate împrejurimile pentru a se închina lor.

Istoricii spun că moaștele Cuviosului Ioan au cam ”dispărut”. Nu se cunoaște locul exact unde au fost aceste așezate, iar părintele Ioanichie Bălan susține în cartea ”Patericul românesc” că moaștele Sfântului Ioan ar putea odihni la Mănăstirea Tismana, la Biserica Olteană, la Curtea de Argeș sau Cozia. Aceste patru locuri sunt strâns legate de credincioșii și mănăstirile Transilvaniei așa că este posibil ca Sfântul Ioan să odihnească în unul dintre aceste locuri.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan de la Prislop pe 19 iunie 1992 și este cinstit de credincioși în fiecare an în data de 13 septembrie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×