Calendar ortodox, 12 noiembrie: pomenirea sfântului părinte Ioan Milostivul

Bogdan Solomon  
înStiri de ultima ora
11/11/2019, 18:00
Calendar ortodox, 12 noiembrie: pomenirea sfântului părinte Ioan Milostivul
Sfântul Iona Milostivul. Sursa foto: doxologia.ro

12 noiembrie este o zi importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfântului Ioan Milostivul, arhiepiscopul Alexandriei. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta s-a născut și a trăit într-o familie de ciprioți care i-au insuflat valorile creștine. De-a lungul vieții, părintele a continuat să propovăduiască cuvântul Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supus.

Calendar ortodox pentru ziua de 12 noiembrie

Acesta a fost cipriot de neam, fiu al lui Epifanie, domnul ţării, şi s-a însurat cu voia tatălui său şi s-a făcut tată de copii. Apoi murindu-i şi femeia şi copiii, s-a întors cu toată dorirea spre adaosul virtuţii şi spre bună plăcere a lui Dumnezeu. Şi pentru strălucirea vieţii sale, a fost făcut arhiepiscop al Alexandriei, fiind cerut de poporul alexandrinilor de la împăratul Iraclie.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Şi, după cuvântul Evangheliei fiind pus că o făclie în sfeşnic, a strălucit că o lumină de foc în lume. Şi a petrecut mulţi ani în scaunul arhieriei sale. Şi multe minuni a făcut şi a miluit pe săraci cu cele ce le trebuiau. Drept aceea, şi dintru această faptă luând numele milostivului, şi având toţi spre dânsul evlavie, nu numai credincioşii, ci şi necredincioşii, precum arată istoria ce scrie de dânsul, către Domnul s-a mutat”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Pomenirea părintelui Nil pustnicul

Tot pe 12 noiembrie este pomenit și părintele Nil pustnicul, eparh al Constantinopolului. În ciuda vremurilor tulburi în care a trăit, acesta și-a îndrumat în permanență semenii pe calea credinței, chiar dacă a fost nevoit să îndure chinuri inimaginabile din cauza împăraților care îi pedepseau aspru pe toți cei ce îl primeau pe Dumnezeu în inimile lor.

Acesta avea multă putere în cuvinte, fiind eparh al Constantinopolului, pe vremea împărăţiei lui Mavrichie, şi s-a căsătorit cu o femeie cinstită, care i-a născut doi copii, unul parte bărbătească şi altul parte femeiască; după aceea şi-a înduplecat femeia cu cuvintele şi a făcut-o că să lase Constantinopolul, şi să meargă să locuiască la mănăstirile Egiptului, împărţind copiii: să ia el pe fiul său Teodul, şi ea pe fiică-să. Şi făcând aşa, s-au despărţit unii de alţii. Deci aflându-se Sfântul Nil cu părinţii şi cu fiul său la Muntele Sinai, nişte barbari i-au lovit fără de veste că nişte fiare, şi au luat rob, împreună şi cu alţi mulţi, pe fiul său Teodul, pe care îl plângeau fără de seamă că pe un rob, precum se vede în cartea ce este făcută de dânsul”, se arată în calendar.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×