Calendar ortodox 12 februarie: pomenirea Sfântului părinte Meletie, arhiepiscopul Antiohiei

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
11/02/2019, 18:04
Calendar ortodox 12 februarie: pomenirea Sfântului părinte Meletie, arhiepiscopul Antiohiei GALERIE FOTO
Calendar ortodox. Pe 12 februarie este pomenit Sfântul părinte Meletie

În calendarul ortodox, pe data de 12 februarie este pomenit Sfântul părinte Meletie, arhiepiscopul Antiohiei. Tot în această zi este sărbătorită preacuvioasa Maria, care și-a schimbat numele în Marin. Alți sfinți pomeniți astăzi sunt părintele Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului, Sfinții Satornic și Plutin, dar și Sfântul Mucenic Hristea grădinarul.

Conform sinaxarului calendarului ortodox, „Pentru bunătatea cea desăvârşită şi dragostea curată ce avea către Hristos, sfântul Meletie, era foarte iubit de mulţi. Astfel chiar de la începutul activităţii sale, când intră în cetate, în ziua hirotoniei sale, mânaţi fiind oamenii de dragostea ce aveau către dânsul, îl chemau pe la casele lor, socotind că acestea se vor sfinţi chiar şi numai prin intrarea lui.”

Calendar ortodox. Pe 12 februarie este pomenit Sfântul părinte Meletie

După nici măcar o lună de locuit în cetate, Sfântul părinte Meletie a fost izgonit de vrășmașii adevărului. Acesta s-a întors ulterior și a stat mai bine de doi ani în Constantinopol. În urma unor scrisori venite din partea împăratului, a fost nevoit să plece în Tracia, unde s-au adunat episcopi din toate colțurile lumii. „Arătându-se acolo marele Meletie, care era cinstit în chip deosebit de toţi, şi-a dat sufletul său în mâinile lui Dumnezeu, adormind în pace, în pământ străin. Pe acest fericit şi dumnezeiescul Ioan Gură de Aur şi Grigorie al Nissei, l-au cinstit cu cuvinte de laudă”, scrie în Sinaxar.

Sfântul părinte Meletie
Sfântul părinte Meletie

Calendar ortodox. Pomenirea preacuvioasei Maria

Potrivit sinaxarului calendarului ortodox, „Această cuvioasă schimbând hainele femeieşti, s-a îmbrăcat bărbăteşte şi în loc de Maria s-a numit pe sine Marin. Şi intrând în mănăstire împreună cu tatăl ei cel după trup, care se numea Eugeniu, s-a tuns monah, şi slujea împreună cu monahii cei mai tineri, fără să se cunoască nicidecum că este femeie. Odată, găzduind la o casă de oameni, împreună cu alţi fraţi a fost pârâtă că a stricat fecioria fiicei găzduitorului. Ea a primit cu mulţumire clevetirea aceea şi ocara şi a mărturisit că făcuse păcatul, pe care de fapt nu-l făcuse.”

A fost izgonită din mănăstire și timp de trei ani s-a necăjit, hrănind un prunc pe care nu îl născuse ea. Apoi a fost reprimită la mănăstire, alături de pruncul de parte bărbăteacă, iar adevărul a ieșit la iveală după ce a murit și s-a descoperit că nu este bărbat. Fiica găzduitorului a fost chinuită de un demon rău și silită să mărturisească faptul că nu a fost stricată de un ostaș, iar monahii nu au mai numit-o pe Maria ticăloasă, ci fericită.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×