Calendar ortodox, 10 noiembrie: pomenirea Sfinţilor Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast şi Cvart.

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/11/2019, 16:00
Calendar ortodox, 10 noiembrie: pomenirea Sfinţilor Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast şi Cvart.
Calendar ortodox pentru ziua de 10 noiembrie. Sursa foto: romaniatv.net

Ziua de 10 noiembrie este una extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea Sfinților Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast și Cvart. Potrivit calendarului creștin ortodox, aceștia și-au dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului Iisus Hristos, în ciuda chinurilor groaznice pe care au fost nevoiți să le îndure.

Calendar ortodox pentru ziua de 10 noiembrie

Aceştia au fost din cei şaptezeci. Olimp şi Rodion, urmând Sfântului Apostol Petru, amândurora li s-au tăiat capetele, în cetatea Romei de către Neron. Iar Sosipatru, de care pomeneşte Sfântul Pavel în Epistolă către Români, fiind episcop la Iconiu, cu pace s-a săvârşit.

Şi poate fiecine să afle că Apostolul Pavel pomeneşte de dânsul în multe locuri în Epistolele sale. Asemenea şi Erast, de care pomeneşte în Epistolă fericitul Pavel, fiind iconom al Bisericii din Ierusalim şi apoi episcop al Paneadei, cu pace s-a săvârşit. Iar Cvarț, fiind episcop al Beritului şi multe pătimind pentru dreapta credinţa şi pe mulţi elini spre Domnul întorcându-i, s-a săvârşit şi el cu pace”, se arată în calendar.

Pomenirea Sfântului Mucenic Orest

Tot pe 10 noiembrie este pomenit Sfântul Mucenic Orest, care a trăit în cetatea Tiana din Capadocia, fiind unul dintre cei iscusiți meșteșugari ai vremurilor sale. Totodată, acesta a dobândit valorile creștine încă de la o vârstă fragedă și a încercat să-i îndrume pe toți semenii săi pe calea credinței.

Acest sfânt a fost din cetatea Tiana, din ţara Capadociei, doctor cu meşteşugul. Deci mărturisind pe Hristos, a fost prins de Maximin guvernatorul, pe vremea împărăţiei lui Dioclețian. Şi nesupunându-se a jertfi la idoli, ci mărturisind cu îndrăzneală pe Hristos Dumnezeu, a fost bătut cu toiege atât de rău, încât i se sparse pântecele de i se vedeau maţele.

Deci l-a dus la capiştea idolilor, şi suflând el asupra idolilor, s-au făcut aceia că praful. Apoi a fost închis în temniţă şi după şapte zile stând înaintea judecăţii lui Maximin, şi iarăşi fiind silit că să jertfească, şi nesupunându-se, i-au pătruns gleznele cu piroane lungi. Şi legându-l cu lanţuri de un cal sălbatic, l-au gonit repede şi târându-l douăzeci şi patru de mile, afară din cetatea Tiana, şi-a dat sufletul”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×