Calendar creștin 10 decembrie 2018: Sfinții Mina Calicheladu, Ermogen și Evgraf

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
09/12/2018, 18:55
Calendar creștin 10 decembrie 2018: Sfinții Mina Calicheladu, Ermogen și Evgraf
Iată pe cine prăznuiește azi calendarul creștin ortodox!

Calendarul creștin ortodox prăznuiește astăzi cei trei sfinți Mina Calicheladu (adică cel cu viers frumos), Ermogen şi Evgraf. Acești sfinți mucenici au trăit pe vremea împăratului Maximian. Evgraf a povestit atunci că a mărturisit pe Hristos și l-a defăimat pe împăratul vremii.

Tot în această zi se mai sărbătoresc și Sfântul Ghemel, care s-a sfârșit pe cruce, cuviosul părinte Toma Defurchinu, Sfântul Mucenic Teotcn, Sf mucenic Marian și Sfântul Eugeniu, care a murit lovit de pietre.

Calendar creștin 10 decembrie: Sfinții Mina Calicheladu, Ermogen și Evgraf

Cei trei sfinți au avut un parcurs greu spre cuvântul Domnului, dar au săvârșit cele crezute de ei, chiar și cu prețul vieții. „Când a venit Mina la Alexandria nu numai că a lămurit pe alexandrini despre lucrurile ce-i tulburaseră, nu numai că a pus capăt oricărei îndoieli şi a dat răspuns oricărei întrebări ce i s-a pus, dar a şi făcut pe cei ce primiseră cuvântul credinţei în Hristos să ţină şi mai tare la credinţa lor şi a tămăduit pe mulţi bolnavi. Împăratul, aflând de aceasta, a trimis pe Ermogen, prefectul, cu poruncă să-l facă pe Mina să se lepede de credinţa creştină, iar de nu-l va îndupleca să-l piardă cu fel şi fel de chinuri.

Prefectul l-a adus pe sfânt la scaunul de judecată; dar pentru că nu l-a putut îndupleca să se lepede de Hristos, şi pentru că îl vedea că i se împotriveşte în cuvânt l-a supus la chinuri. Dar văzând cum rabdă Sfântul Mina chinurile aspre, a trecut şi el la credinţa în Hristos şi a fost botezat de Sfântul Mina şi apoi a fost ridicat de soborul episcopilor la arhierie.

Sfinții Mucenici Mina, Ev
Sfinții Mucenici Mina, Ermogen și Evgraf

Aflând împăratul acestea, i-a supus pe amândoi la chinuri felurite, pe care sfinţii le-au îndurat cu ajutorul lui Dumnezeu. Atunci Sfântul Evgraf, care era scriitor al Sfântului Mina, a mărturisit cu îndrăznire pe Hristos şi a zis multe cuvinte împotriva împăratului, defăimându-l. Iar împăratul, plin de mânie a scos sabia şi l-a ucis cu mâna lui pe Evgraf. Odată cu el au fost ucişi şi Sfinţii Mina şi Ermogen cu săbiile, de către slujitorii împăratului. Sfintele lor moaşte au fost ridicate şi duse în Constantinopol, unde se află şi acum şi fac minuni şi semne nenumărate.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×