Calendar ortodox 9 decembrie. Milioane de români poartă numele Sfintei Prăznuite azi

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
08/12/2018, 23:08
Calendar ortodox 9 decembrie. Milioane de români poartă numele Sfintei Prăznuite azi
Domnul și Dumnezeul nostru, vrând să-și gătească biserica și casa sfântă pentru sălășluirea Lui, a trimis îngerul Său la drepții Ioachim și Ana, dat fiind faptul că din aceștia avea să se nască Maica Sa după trup

Conform calendarului ortodox, în data de 9 decembrie, o pomenim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Ana. Domnul și Dumnezeul nostru, vrând să-și gătească biserica și casa sfântă pentru sălășluirea Lui, a trimis îngerul Său la drepții Ioachim și Ana, dat fiind faptul că din aceștia avea să se nască Maica Sa după trup.

De altfel, a arătat mai dinainte că va zămisli cea stearpă și cea care nu avea prunci, pentru a se putea adeveri zămislirea Lui din Sfânta Fecioară. Așadar, Sfânta Fecioară Maria a fost concepută din făgăduință, dar și din unire și sămânță bărbătească. Însă, numai Domnul nostru Iisus Hristos a fost procreat fără unire și sămânță bărbătească și s-a născut din Sfânta Fecioară Maria, mai presus de înțelegere, așa cum numai El a știut.

Milioane de români poartă numele Sfintei Prăznuite astăzi, 9 decembrie, conform calendarului ortodox

Calendar ortodox 9 decembrie: Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Sfânta Ana
Conform calendarului ortodox, în data de 9 decembrie, o pomenim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Sfânta Ana

Și, Dumnezeu fiind desăvârșit, a luat trup adevărat, așa cum la început a făcut și plăsmuit omenirea. Sărbătorim dar această zi pentru a ne aduce aminte de cuvintele spuse drepților Ioachim și Ana de îngerul care le-a vestit sfânta naștere a Precuratei Născătoare de Dumnezeu. Așadar, cel care a făcut lumea din nimic, a făcut în fapte aceste zicale, a trezit pântecele cel sterp spre rodire și a făcut în chip minunat maică născătoare de prunci pe aceea care avea brumă în păr fără să nască.

Astfel, Dumnezeu a dat rod vrednic de rugă drepților Ioachim și Ana, cei din care avea să vină însuși Dumnezeu în trup spre naștere din nou a lumii. Dumnezeu a vrut ca acești înțelepți părinți să nască pe Fecioară, adică pe cea aleasă din toate neamurile să zămislească pe Dumnezeu pentru mântuirea lumii.

Canon de rugăciuni către Sfânta Ana la Praznicul Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de căre Sfânta Ana

Calendar ortodox 9 decembrie. Milioane de români poartă numele Sfintei Prăznuite
Sărbătorim dar această zi pentru a ne aduce aminte de cuvintele spuse drepților Ioachim și Ana de îngerul care le-a vestit sfânta naștere a Precuratei Născătoare de Dumnezeu

Prima cântare- Irmosul:

Cântare de biruinţă să cântăm toţi lui Dumnezeu, Cel Ce a făcut minuni uimitoare cu braţ înalt şi a izbăvit pe Israel, că S-a preaslăvit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Zămislirea ta, de Dumnezeu Înţelepţită Ana, prăznuim astăzi; că ai zămislit pe Ceea ce a încăput pe Cel Ce nicăieri nu încape, dezlegându-i-se legăturile stârpiciunii.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Auzit-ai rugăciunea drepţilor, plinit-ai cererile sfinţilor Tăi strămoşi, Doamne şi le-ai dat Rod pe Curata, care Te-a născut pe Tine.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Sfânta Ana cea mărită zămisleşte acum pe Curata, care a zămislit pe Domnul Cel Preabun şi are să nască pe Ceea ce va naşte cu Trup pe Hristos.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Muntele cel Sfânt, pe care mai înainte l-a văzut proorocul întru Duhul, din care s-a tăiat Piatra care sfărâmă templele idoleşti, cu Dumnezeiască Putere, tu eşti, Fecioară Curată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×