Bunavestire 2020. Ce nu ai voie să faci pe 25 martie. Tradiţii pe care trebuie să le respecţi cu stricteţe

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/03/2020, 18:37
Bunavestire 2020. Ce nu ai voie să faci pe 25 martie. Tradiţii pe care trebuie să le respecţi cu stricteţe
Pe 25 martie, credincioșii sărbătoresc Bunavestire și respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri. Sursa foto: doxologia.ro

Miercuri, 25 martie, credincioșii din întreaga țară sărbătoresc Bunavestire, prima sărbătoare din calendarul ortodox închinate Maicii Domnului. Totodată, acesta este momentul în care Biserica acordă pentru prima dată dezlegare la pește.

Tradiții și obiceiuri de Bunavestire

Conform datinilor străbune, Bunavestire, sau Blagoveştenia, așa cum este cunoscută în limbaj popular, simbolizează ziua în care Fecioara Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că-l va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos. Acesta este, de altfel și motivul pentru care o celebrăm în timpul Postului Paștelui, cel mai strict și restrictiv dintre posturile unui an.

Cum fiecare sărbătoare importantă aduce cu ea nenumărate tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie, nici aceasta nu face excepție, mai ales că vorbim despre o zi cu semnificație deosebită, au fost ataşate numeroase credinţe arhaice și precreştine. Pentru început, trebuie spus că Bunavestire este cunoscută și sub denumirea de Ziua Cucului, întrucât se spune că aceasta este prima zi din an în care cunoscuta pasăre migratoare ne încântă cu celebrul său tril.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii sunt foarte atenți la cântecul cucului, pentru că acesta le transmite diverse semne. Când pasărea cântă pentru prima oară, poate fi atât semn rău, cât și semn bun, susțin specialiștii în etnografie.

Peștele nu trebuie să lipsească de pe masa ta în această zi specială

Bunavestire are semnificaţii speciale şi în Ardeal, unde există obiceiul ca pomii să fie ameninţaţi cu toporul şi să fie stropiţi cu ţuică, pentru a da rod bogat şi ferit de insectele dăunătoare. Practica există la scară mai mică şi în Moldova, dublată de obiceiul de a vărui trunchiurile pomilor fructiferi. Cât despre alimente, de pe masa noastră nu poate lipsi peștele.

A devenit un obicei ca în fiecare an, de Bunavestire, să fie dezlegare la peşte, în buna tradiţie a Bisericii Ortodoxe de a permite credincioşilor să se bucure de marea sărbătoare, chiar dacă aceasta cade în zi de post. Evident, există şi semnificaţii colaterale, una dintre ele fiind superstiţia conform căreia cel ce mănâncă peşte va fi tot anul exact ca peştele în apă, adică dezinvolt şi descurcăreţ.

O superstiție interesantă când vine vorba despre această sărbătoare au și pescarii. Se spune că n-au voie să facă momeli din mămăligă nici de Bunavestire şi nici în zilele de după , în caz contrar tot peștele din apă riscă să moară.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×