Buna vestire 2020. Ce trebuie să faci pe 25 martie ca să ai noroc tot restul anului

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
24/03/2020, 19:04
Buna vestire 2020. Ce trebuie să faci pe 25 martie ca să ai noroc tot restul anului
Pe 25 martie sărbătorim Bunavestire și trebui să ținem cont de toate tradițiile și obiceiurile sale. Sursa foto: crestinortodox.ro

Sărbătorită în Postul Paștelui, cel mai strict dintre posturile unui an calendaristic, Bunavestire simbolizează momentul în care Fecioara Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că-l va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos. Totodată, în ziua de 25 martie, Biserica Ortodoxă acordă pentru prima oară dezlegare la pește, acesta fiind și motivul pentru credincioșii o așteaptă cu nerăbdare.

Pe 25 martie sărbătorim Bunavestire. Ce trebuie să facem pentru a avea noroc tot restul anului

Ca majoritatea sărbătorilor importante, Bunavestire sau Blagoveștenie, așa cum mai este cunoscută în calendarul popular, aduce la rândul său nenumărate tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm cu sfințenie. Asta dacă ne dorim să avem parte de noroc pe tot parcursul anului.

Spre exemplu, în Ardeal se spune că pomii trebuie să fie „ameninţaţi” cu toporul şi  stropiţi cu ţuică pentru a da rod bogat şi ferit de insectele dăunătoare. Practica există la scară mai mică şi în Moldova, dublată, însă, de obiceiul de a vărui trunchiurile pomilor fructiferi.

De asemenea, în ziua în care Fecioara Maria primește vestea că îi va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos, este bine ca în pragul casei să punem pâine şi sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea pe toată durata anului, astfel încât să avem parte de belșug, fericire și, mai ales, sănătate.

Tradiții și obiceiuri de Bunavestire. Peștele nu trebuie să lipsească de pe mesele noastre

Cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveşteni, această zi aduce primul cântec al cucului, care anunţă astfel vestirea primăverii. De asemenea, există obiceiul de a număra de câte ori pasărea îşi cântă numele, pentru că se spune că astfel vom putea afla câți ani mai avem de trăit.

Conform tradiţiei populare, în Bucovina, spre exemplu, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, întrucât se consideră că ar putea naște pui cu două capete şi patru picioare. Tot pe 25 martie, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă din zonă până după miezul nopții sau chiar până în zori.

Fiind dezlegare la pește, acesta nu trebuie să lipsească de pe mesele noastre. Se spune că astfel ne vom simţi tot anul ca peştii în apă, adică dezinvolți și extrem de descurcăreți în toate cele. Totodată, pescarii nu au voie astăzi să arunce mămăliga în apă, pentru că riscă să omoare peștele și, odată cu el, norocul din tot restul anului.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×