Bugetul de stat pe 2020-2022. Cumulul pensiei cu salariul este interzis, acciza la țigarete crește, indemnizaţiile demnitarilor sunt plafonate

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/12/2019, 09:19
Bugetul de stat pe 2020-2022. Cumulul pensiei cu salariul este interzis, acciza la țigarete crește, indemnizaţiile demnitarilor sunt plafonate
Guvernul Orban se pregătește să adopte proiectul de buget. Sursa foto: ziarulmm.ro

Bugetul de stat pentru anul 2020 va fi gata în zilele următoare, după cum a promis premierul Ludovic Orban la fiecare apariție publică din ultima vreme. Actul normativ pregătit de Guvernul PNL cuprinde, însă o serie de măsuri care nu vor fi tocmai pe placul românilor. Printre acestea se numără interzicerea cumulării pensiei cu salariul, precum și creșterea accizei la țigarete.

Guvernul majorează acciza la țigarete, interzice cumulul pensiei cu salariul și alocă două procente din PIB pentru apărare

Potrivit antena3.ro, bugetul pentru anul viitor a fost construit pe creştere economică de 4 procente a PIB-ului şi un deficit de 3.6%. Pentru a ţine cheltuielile în frâu, liberalii au decis ca acciza pentru țigarete să fie majorată de la 483 lei/1.000 ţigarete la 503 lei/1.000 ţigarete, începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Totodată, agajații din sistemul bugetar nu vor mai putea cumula pensia cu salariul, prevedere reglementată prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. De altfel, ministrul Muncii a anunțat în weekend-ul că lucrează la elaborarea unui act normativ în acest sens, informația fiind confirmată ulterior și de Ludovic Orban.

Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit în sectorul public.

Vreau să fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, şi este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii”, a subliniat șeful Executivului.

Indemnizațiile demnitarilor sunt plafonate

O altă măsură prevăzută în proiect de buget pe 2020-2022 este plafonarea indemnizațiilor lunare ale demnitarilor, care vor rămâne astfel la valoarea de anul trecut. Totodată, Guvernul vrea ca indemnizația de hrană să se mențină la pragul stabilit în 2019 de Cabinetul Dăncilă.

În plus, plata defalcată a TVA va fi eliminată, iar sectorul apărării va primi în continuare un procent de 2% din PIB-ul țării noastre. Anul viitor, cheltuielile cu angajaţii din sistemul bugetar vor ajunge la 9.7 % din PIB, adică aproape 110 miliarde de lei, iar în 2021 vor scădea la 9.4 procente, estimează actualul Executiv.

În ceea ce privește datoria publică a României, aceasta va creşte cu 10 procente, de la 35% la 45%. Prin urmare, Executivul va avea nevoie de împrumuturi mai mari pentru reducerea deficitului şi plata salariilor.

În altă ordine de idei, liberalii intenționează să majoreze punctul de pensie mai devreme decât prevedea legea adoptată de Guvernul Dăncilă, însă cu o sumă ceva mai mică decât era stipulat în respectivul act normativ. Vestea nu va fi, însă, pe placul românilor, avertizează fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care susține că actualul Guvern nu face altceva decât să ofere un „măr otrăvit”.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×