În zilele următoae, Guvernul va finaliza proiectul bugetului de stat pe 2020-2022 și va merge în Parlament pentru a-l prezenta, după cum a anunțat recent premierul Ludovic Orban. În plus, Executivul liberal este gata să-și asume noul act normativ, chiar dacă acesta prevede alocarea unor sume mai mici de bani către ministere care până nu demult erau fruntașe din acest punct de vedere.
Ministerul Sănătății va primi bani mai puțini de la bugetul de stat. În aceeași stuație este și Ministerul Dezvoltării
Concret, potrivit schiței de buget publicate de Digi 24, Ministerul Sănătății va pierde comparativ cu anul trecut 3,3 miliarde de dolari, în ciuda nenumăratelor probleme cu care se confruntă acest sistem. Într-o situație similară sunt și Ministerele Agriculturii și Dezvoltării, care vor primi cu 2,9, respectiv 4,18 miliarde de lei mai puțin decât în 2019.
În schimb, marele câștigător al noului proiect de buget este Ministerul Apărării, pentru care au fost alocate cu 3,2 miliarde de lei mai mult, în contextul unor achiziții militare pe care liberalii le consideră prioritare. De asemenea, Ministerul Transporturilor, de la care se luau altădată sume importante de bani în urma rectificărilor bugetare, va primi în plus 500 de milioane de lei, anunță sursa citată.
Ludovic Orban ia în calcul varianta asumării răspunderii pe buget.
De îndată ce va fi gata, proiectul de buget va fi supus aprobării în Parlamentul României, unde liberalii iau în calcul să apeleze din nou la procedura asumării răspunderii, la fel cum s-a întâmplat pentru recursul compensatoriu și celelalte legi propuse zilele trecute. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Ludovic Orban, într-o declarație de presă susținută recent.
„Principalul nostru obiectiv e acela de a reuși adoptarea Legii bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale până la finele acestui an. România are nevoie de buget. Noi nu putem accepta ca PSD să amânăm până în februarie, martie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Fiecare român trebuie să știe clar, în funcție de legea bugetului de stat, la ce să se aștepte. Fiecare companie trebuie să știe la ce să se aștepte, care e cadrul fiscal, cadrul bugetar, care sunt indicatorii economici.
E absolut necesar pentru că orice companie trebuie să aibă aceste informații pentru a-și adapta activitatea.
Pentru fiecare autoritate locală e vitală adoptarea bugetului până la finalul anului, ca să își poată adopta propriul buget și să înceapă noile investiții în funcție de bugetul pe 2020.
E necesară adoptarea. Dacă se poate pe calea dezbaterii parlamentare, mergem pe calea dezbaterii”, a explicat șeful Executivului.