Brexit trage pe dreapta mașinile cu volan pe stil englezesc! Anunț oficial de la RAR

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
04/02/2020, 11:50
Brexit trage pe dreapta mașinile cu volan pe stil englezesc! Anunț oficial de la RAR GALERIE FOTO
Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi luate la puricat de RAR. Sursa foto - facebook

Brexit trage pe dreapta mașinile cu volan pe stil englezesc! Astfel, de la 1 ianuarie 2021, dacă perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în țara noastră.

Brexit trage pe dreapta mașinile cu volan pe stil englezesc!

Concret, lucrul acesta înseamnă că vehiculele cu volan pe partea dreapta vor trece printr-un proces de omologare individuală și vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț.

Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții Registrului Auto Român. Se întâmplă lucrul acesta după ce Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020, ora 00:00 (ora Bruxelles-ului).

Anunț oficial de la RAR

Trebuie specificat că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziție. Inițial acest termen a fost stabilit ca urmare a Acordului de retragere. Acum el poate fi prelungit conform reprezentanţilor RAR.

Tot ei au spus că în perioada 1.2.2020 – 31.12.2020 se acceptă, în aceleași condiții, omologările UE emise de Marea Britanie, adică și autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor primi CIV.

Lucrurile se schimbă însă din prima zi a anului următor, dar numai dacă perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu va fi prelungită.

În această situație, vehiculele cu volan pe dreapta vor trece printr-un proces de omologare individuală și vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț.

Printre cele mai importante modificări necesare ar putea fi chiar mutarea postului de conducere pe partea stângă. Vorbim însă și de înlocuirea farurilor și, după caz, inversarea lămpilor de ceață și mers înapoi, poziționate în partea din spate a vehiculului.

Reprezentanții RAR au precizat că autovehiculele care au fost deja înmatriculate în România nu vor fi afectate de modificările survenite în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×