Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Marea Britanie: „Voința Regatului Unit trebuie respectată”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 15:39
Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Marea Britanie: „Voința Regatului Unit trebuie respectată”
Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Marea Britanie, înainte de Brexit. Sursa foto: sputnik.md

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj chiar înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Șeful statului îi liniștește pe românii care locuiesc, muncesc sau studiază în UK și le transmite că drepturile lor sunt asigurate și după Brexit.

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Marea Britanie, înainte de Brexit

„Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii.

Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenței la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voința suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori.

”Cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite”

În procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană am urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit.

Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice. Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite”, spune președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat că România dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie.

România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state.

În același timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să stabilim o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor.

În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii.

Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, mai transmite președintele României.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×