Boala care era să o ucidă pe Regina Maria. Suverana a trecut prin cea mai cruntă pandemie din secolul XX

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
05/04/2020, 15:58
Boala care era să o ucidă pe Regina Maria. Suverana a trecut prin cea mai cruntă pandemie din secolul XX
Boala care era să o ucidă pe Regina Maria. Suverana a trecut prin cea mai cruntă pandemie din secolul XX. Sursa foto: Youtube

Regina Maria a suferit de-a lungul a doi ani grei mai multe pierderi. După moartea sigurului ei copil, Principele Mircea, Suverana a stat în exil o perioadă îndelungată ca la întoarcere să fie lovită de o boală care a chinuit-o mai bine de 3 săptămâni.

Regina Maria a suferit de gripa spaniolă la finalul anului 1918

Regina Maria și Regele Ferdinand au petrecut doi ani în exil ajutând pacienții atinși de febra tifoidă ori răniții de pe fronturile de bătălie. Se întâmpla în anul 1917, la scurt timp după ce singurul copil al cuplului regal a fost răpus de această boală cumplită la vârsta de numai 3 ani.

La scurt timp după revenirea din exil care a avut loc la data 1 decembrie 1918, Suverana a început să se simtă tot mai rău fiind atinsă de gripa spaniolă care începuse să facă numeroase victime în întreaga lume.

„N-am mai scris de 20 de zile! Am fost bolnavă, foarte bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate, cum s-ar spune, și am fost țintuită la pat – tocmai când lumea voia să se bucure alături de mine. Boala m-a luat de sâmbătă (n.r. – 7 decembrie 1918), m-am trezit cu capul greu și dureros, am îndurat cu greu câteva audiențe…”, a scris Suverana în jurnalul personal pe data de 26 decembrie 2018, relatează a1.ro.

Ce simptome a avut Regina Maria când a fost diagnosticată cu gripă spaniolă

„Dar am fost bolnavă – o boală oribilă, dureroasă, cum n-am avut în viața mea. Zile întregi de febră chinuitoare și greață, slăbiciune, halucinații crunte și insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei, bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea”, a completat Regina Maria în jurnalul său pe aceeași dată.

După aproximativ 3 săptămâni în care Regina Maria s-a luptat cu boala a început să se simtă mai bine. Suverana a scris în jurnal, la vremea respectivă, cum sunt simptomele pe care le-a avut, dar și cum a reușit să învingă boala. Medicii secolului XX spun că vindecarea Suveranei a fost una miraculoasă și cel mai probabil s-a datorat voinței imense.

„Mă târăsc de colo-colo, dar în fiecare zi sunt tot mai puternică. Nu accept invaliditatea, detest din tot sufletul viața aceasta în care sunt obligată să-mi menajez sănătatea și nu pot face un pas fără să se agite în spatele meu cineva după un șal, o fereastră deschisă sau altceva”, a mai scris Suverana.

Pe 4 ianuarie 1919 Regina Maria e complet vindecată, declarând la momentul respectiv că este ultima zi în care are „de gând să trăiască ca un invalid”.

Ministerul de Finanțe al României Fotin Enescu, o persoană extrem de iubită și apreciată de Casa Regală pentru calitățile sale, nu a avut aceeași voință de fier ca Regina și a murit din cauza gripei spaniole la numai 40 de ani. Printre victimele necruțătoarei gripe spaniole care au fost răpuse pe teritoriul țării noastre s-au aflat generalul Eremia Grigorescu, dar și eroul de la Oituz și Mărășești.

Gripa spaniolă s-a suprapus cu sfârșitul Primului Război Mondial (1918 – 1919), făcând această boală să intre oarecum într-un con de umbră, dar cu toate acestea a dus la moartea a cel puțin 50 de milioane de oameni. I s-a spus spaniolă, dar primul caz a fost raportat la Fort Riley, în Statele Unite ale Americii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×