Maria, regina-soldat care a vindecat cele mai adânci răni ale românilor, fugea de la palat, trata răniții și se duela în arena politică. Anul 2018 este unul special pentru România. Iar desăvârșirea statului național român trebuie cinstit nu numai cu defilări militare, ci și cu povești care au adus România la 100 de ani de unire. Regina Maria, inima României, și regele Ferdinand au fost două dintre personalitățile care au marcat istoria, dar care au consolidat totul pe care-l avem astăzi. În urmă cu 100 de ani, românii trăiau emoția și bucuria unuia dintre cele mai importante momente ale începutului nostru. Liderii vremii, alături de politicieni, intelectuali și-au unit forțele pentru a schimba destinul țării noastre.
La început a fost unirea Basarabiei cu România, 27 martie 1918, apoi unirea Bucovinei cu România, 28 noiembrie 1918 și unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, 1 Decembrie 1918. Pe 28 octombrie 1975 se naște inima țarii noastre, care avea să schimbe destinul poporului român. Născută la Eastwell-Park, Maria Victoria Alexandra, fiica lui Alfred și a fiicei țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, a primit o educație aleasă în Anglia. La 17 ani, mama sa și împăratul Wilhelm al II-lea hotărăsc să organizeze o întâlnire la Munchen, la care a participat și regele Carol cu Ferdinand, prințul moștenitor. Prezentă la eveniment, Maria Victoria i-a atras imediat atenția tânărului care dorea tronul românesc, astfel că au ajuns să se placă , încât doulă luni mai târziu s-au și logodit.
Regina Maria, inima României. Poveste de 1 Decembrie ”Un gând frumos poate fi o biserica în care omul își odihnește sufletul”
Rodul iubirii lor au fost: Carol, Elisabeta, Mărioara, Nicolae, Ileana și Mircea. Și, pentru că dragostea era mare, au reușit să construiască multe nu numai în plan personal, ci și-au unit forțele pentru scopurile pe care le aveau pe toate planurile. ”Noi suntem naturi total diferite, nu putem înțelege anumite lucruri pentru că mintea noastră lucrează complet altfel. În tinerețea noastră ne făceam unul pe altul să suferim, eram ca doi cai rău împerecheați, deși erau întotdeauna probleme asupra cărora cădeam de acord”(Regina Maria, Însemnări zilnice).
Ulterior, Regina Maria a ales o cale. Băiețoasă din fire, aceasta aștepta să se ia la întrecere cu ofițerii din armată. Astfel, i se acordă mai târziu gradul onorific de colonel al Regimentului 4 de Husari. Curajoasă și plină de empatie, Maria nu a rămas niciodată indiferentă față de necazurile românilor. Atunci când soldații din armata României s-au confruntat cu o epidemie de holeră, principesa a fost cea care a cerut îndată permisiune de la Carol I pentru a merge în tabăra din Zimnicea, ca să aibă grijă de bolnavi. Plină de șarm și diplomație, Ferdinand a profitat de acest lucru pentru a-și îndeplini dorințele. Astfel că, o piatră de temelie de la Marea Unire a fost Maria Victoria Alexandra, ajutând și consolidând relațiile cu liderii vremurilor.