Biserica Ortodoxă Română anunţă program zilnic în biserici. Ce reguli trebuie să respecte credincioşii care merg la slujbe în perioada de epidemie de coronavirus

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
15/03/2020, 10:27
Biserica Ortodoxă Română anunţă program zilnic în biserici. Ce reguli trebuie să respecte credincioşii care merg la slujbe în perioada de epidemie de coronavirus
Biserica Ortodoxă Română anunţă program zilnic în biserici

Patriarhia Română a luat decizia ca bisericile să fie deschise zilnic în această perioadă. De asemenea, conducerea Bisericii Ortodoxe din România a transmis o seri de reguli ce trebuies respectate atât de către preţi, precum şi de către credincioşi.

Biserica Ortodoxă Română anunţă program zilnic în biserici

Patriarhia Română nu pune lacătele pe biserici în această perioadă, dar lansează o seri de 7 reguli ce vor trebui respectate atât de către preoţi, precum şi de credincioţii care calcă pragul lăcaşelor sfinte.

Măsurile anunţate sunt menite de a proteja credincioţii de coronavirus. Astfel, odată cu decretarea stării de urgenţă. în biserici nu vor mai avea voie mai mulţi de 50 de credincioşi o dată. Aceştia vor trebui să păstreze distanţaunul faţă de celălalt.

Spovedaniile şi împărtăşaniile se vor face în fiecare zi în biserici

Cancelaria Sfântului Sinod a trannsmis joi un document cu îndrumări adresate tuturor lăcaşelor sfinte din subordinea BOR, îndrumări necesare în limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Fiecare lăcaş sfânt va avea la intrare recomandările Ministerului Sănătăţii pentru prevenirea infectării cu COVID-19. Acolo unde este posibil, lăcaşele de cult se vor sfătui cu cadre medicale pentru a identifica cele mai bune măsuri de prevenire a epidemiei de coronavirus.

Vor dezinfecta căile de acces, vor aerisii spaţiile şi vor îndruma persoanele suspecte de gripă care vin la biserică către unităţi medicale.

De asemenea, lăcaşele de cult vor trebui să asigure enoriaşilor spaţii de igienizare a mâinilor cu produse necesare, apă, săpun, dezinfectanţi. Bisericile vor trebui să coopereze cu autorităţile publice, credicioşii având voie să vină la slujbe, precum şi de a primi asistenţă religioasă la domiciliu.

Pentru evitarea aglomeraţiei din biserici slujbele religioase se vor monta boxe în cutrea lăcaşelor de cult, iar dacă va fi nevoie Sfânta Liturghie se va ţine în aer liber.

Rugăciuni pentru eradicarea epidemiei de coronavirus şi pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale

Lăcaşurile sfinte vor fi deschise toată săptămâna, astfel încât preoţii să acorde spovedania, împărăşania şi citirea anumitor rugăciuni tuturor acelora care solicită acest lucru. Astfel, sâmbăta şi duminica nu va mai fi aşa mare aglomeraţie la biserică.

La slujbe, înainte de otpust sa va citi rugăciunea specială pentru pocăinţă, pentru eradicarea epidemiei de coronavirus, pentru însănătoşirea credicioşilor bolnavi, precum şi pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale şi a oamenilor care contribuie la combaterea epidemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, şeful Cultului Musulman a decis închiderea tuturor moscheilor din ţara noastră, în timp ce Biserica Catolică o serie de reguli pentru liitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×