Bani europeni pentru fermierii români: fondurile, accesate mai ușor, din 2020

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
11/02/2019, 16:33
Bani europeni pentru fermierii români: fondurile, accesate mai ușor, din 2020 GALERIE FOTO
Fermierii români vor putea accesa mai ușor fonduri europene

Fermierii români vor putea accesa mai ușor fonduri europene începând cu anul 2020, ca urmare a unei noi filozofii a politicii agricole comune (PAC) care a fost făcută publică de Comisia Europeană. Teoretic, pentru că practic totul va depinde de deciziile Guvernului care se va afla la putere.

„Fiecare stat membru îşi va crea propriul plan strategic privind politica agricolă comună, pornind de la o analiză SWOT (avantaje, slpbiciuni, oportunităţi, ameninţări) pe care o va face asupra propriului teritoriu, stabilind, totodată, care sunt necesităţile sale strategice. Statele vor stabili obiective măsurabile şi care sunt măsurile de luat pentru a le atinge, iar Comisia va aproba acest plan, dacă este mulţumit de modul în care a fost realizat. De asemenea, Comisia va monitoriza anual modul în care se ating obiectivele şi va propune ajustări ale planului, dacă este necesar”, scrie într-un document realizat de Direcţia pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.

Fermierii români vor putea accesa mai ușor fonduri europene

Teoretic, fermierii români vor putea accesa mai ușor fonduri europene începând cu anul 2020. Comisia Europeană are în vedere crearea unui sistem prin care fermierii europeni să își finanțeze activitatea în funcție de necesităţile economice, sociale şi de mediu ale zonei. Decizia vine după ultimele probleme globale, legate în principal de schimbările climatice și de mediu. Fiecărui stat membru i se va da libertatea de a-și gândi propriul micro-PAC, ținându-se cont de obiectivele comune ale Uniunii Europene, ceea ce ar trebui să ducă la reducerea birocrației.

Fondurile europene vor putea fi accesate mai ușor din 2020
Fondurile europene vor putea fi accesate mai ușor din 2020

„Cum noua abordare presupune o concentrare mai mare asupra rezultatelor decât în prezent, numărul şi detaliile din normele europene legate de PAC vor fi substanţal reduse. Acest lucru va oferi statelor membre mai multe oportunităţi de a aplica PAC în moduri adaptate fermierilor lor”, se mai arată în document.

Noul PAC prevede și condiții mai simple de îndeplinit pentru a putea accesa fondurile europene, însă vor fi modificări și în ceea ce privește schemele de plată. Vor apărea simplificări şi în cadrul Pilonului II al PAC, însă, în cele din urmă, totul va depinde de deciziile Guvernului care se va afla la putere după 2020.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×