Proiectul de buget de stat pe 2019 a fost adoptat, vineri, de Guvern! Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în deschiderea şedinţei, că proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în construirea lui s-a avut în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice. După adoptare, proiectul va fi trimis în regim de urgenţă în Parlament. Coaliţia PSD-ALDE vrea ca dezbaterea şi votul în plenul Parlamentului să aibă loc săptămâna viitoare.
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că au fost luate în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi: 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organizării acțiunilor Președinției României la Consililul Uniunii Europene.
Prevederile principale ale Bugetului de stat pe 2019 adoptat de Guvern
Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene
Valoarea Produsului Intern Brut va depăși suma de 1.000 de miliarde de lei
Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Se asigură finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare
Se continuă creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, și a pensiei minime cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.
Se asigură majorarea salariului minim lunar garantat în plată, în mod diferențiat : ▪ la 2.080 de lei – față de 1.900, anul trecut ▪ la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum 1 an vechime; ▪ la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în cadrul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor.
Sănătatea este prioritatea zero, cu o finanţare, anul acesta, cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut pentru ca după majorările salariale din 2018, se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare.