S-a adoptat bugetul pe 2019! Viorica Dăncilă a făcut anunțul. Care sunt cei trei piloni

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
08/02/2019, 15:38
S-a adoptat bugetul pe 2019! Viorica Dăncilă a făcut anunțul. Care sunt cei trei piloni

Proiectul de buget de stat pe 2019 a fost adoptat, vineri, de Guvern! Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în deschiderea şedinţei, că proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în construirea lui s-a avut în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice. După adoptare, proiectul va fi trimis în regim de urgenţă în Parlament. Coaliţia PSD-ALDE vrea ca dezbaterea şi votul în plenul Parlamentului să aibă loc săptămâna viitoare.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că au fost luate în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi: 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organizării acțiunilor Președinției României la Consililul Uniunii Europene.

Prevederile principale ale Bugetului de stat pe 2019 adoptat de Guvern

Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene

Valoarea Produsului Intern Brut va depăși suma de 1.000 de miliarde de lei

Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB

Proiectul de buget pe 2019 adoptat de Guvern va fi trimis în regim de urgenţă în Parlament

Se asigură finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare

Se continuă creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, și a pensiei minime cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.

Se asigură majorarea salariului minim lunar garantat în plată, în mod diferențiat : ▪ la 2.080 de lei – față de 1.900, anul trecut ▪ la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum 1 an vechime; ▪ la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în cadrul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor.

Sănătatea este prioritatea zero, cu o finanţare, anul acesta, cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut pentru ca după majorările salariale din 2018, se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×