Azi, mare sărbătoare! Duminica Mironosițelor e la trei săptămâni după Paște! Tradiții și superstiții

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
12/05/2019, 11:47
Azi, mare sărbătoare! Duminica Mironosițelor e la trei săptămâni după Paște! Tradiții și superstiții GALERIE FOTO
Tradiția în Duminica Mironosițelor Sursa Foto: Google.ro

Azi, conform calendarului ortodox, sărbătorim Duminica Mironosițelor. Sărbătoarea este în a treia duminică de după Paște și are în prim plan prăznuirea femeilor mironosițe care au anunțat Învierea Domnului. Ce trebuie să nu faci astăzi?

Tradiții și obiceiuri în Duminica Mironosițelor

Duminica Mironosițelor este ziua în care femeile au mers la mormântul Mântuitorului pentru a-i unge trupul. Acestea au găsit mormântul gol pentru că Iisus Hristos înviase, fiind primele care au văzut miracolul. Tradiția spune că bărbații trebuie să respecte azi, 12 mai, mai mult decât oricând, femeile care le stau aproape, mame, surori sau fiice.

În Duminica Mironosițelor nu este deloc voie să speli, să calci sau să coși. De asemenea, sunt interzise și alte treburi casnice. Oamenii care merg azi să se roage la biserică trebuie să aprindă lumânări și să dea de pomană celor care nu au posibilități. „Fiice ale Ierusalimului, nu mă plîngeţi pe Mine, ci plîngeţi-vă pe voi şi pe copiii voştrii… Căci dacă fac acestea cu pomul verde, cu cel uscat ce va fi? (Luca 23, 28; 31).”

Tradiții în Duminica Mironosițelor
Tradiția în Duminica Mironosițelor. Ce trebuie să respecți?
Sursa Foto: Google.ro

Mironosișțele i-au urmat pe Apostolii lui Hristos

„Dumnezeu Şi-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le ruşineze pe cele tari (I Corinteni 1, 27; Psalm 8, 2; Matei 21, 16). Cu adevărat în inima voastră erau cuvintele Preasfîntului nostru Mîntuitor care a zis: Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă (Matei 10, 28). Şi iarăşi zice Duhul Sfînt: Îmbărbătaţi-vă şi să se întărească inima voastră, toţi cei ce nădăjduiţi în Domnul (Psalm 30, 26).”

Cele sfinte femei au fost purtătoarele de mir care i-au urmat apoi pe apostolii lui Hristos și s-au învrednicit să fie martore ale patimilor fiului Domnului. Alte sfinte mironosițe au fost: Maria, mamă a lui Iacob și a lui Iosif, Maria lui Cleopa și Salomea, mama fiilor din Zevedei ( Marcu, Matei și Luca).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×