Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa și Sfantul Farmutie

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/04/2019, 13:22
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa și Sfantul Farmutie GALERIE FOTO
Astăzi îl pomenim pe Sfântul ierarh Calinic

11 aprilie este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii. Astăzi îl prăznuim pe sfântul ierarh Calinic de la Cernica. De asemenea,sunt pomeniți sfântul mucenic Antipa, episcopul Pergamului, dar și părintele Farmutie.

Sfântul ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în orașul București, în ziua de 7 octombrie 1787, provenind dintr-o familie de credincioși și a fost botezat sub numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani, dragostea pentru Dumnezeu i-a purtat pașii la mănăstirea Cernica, unde tânărul Constantin și-a schimbat numele în Calinic.

În Mănăstirea Cernica a vieţuit sfântul Calinic 43 de ani, nevoindu-se zi şi noapte, în post şi rugăciune, în muncă şi smerenie, în răbdare şi dragoste. Drept aceea, după cinci ani de slujire în treapta diaconiei, a primit şi sfinţitorul dar al preoţiei, iar după alţi cinci ani, cu glas de obşte a fost ales de sobor stareţ al chinoviei de la Cernica, pe care a cârmuit-o cu multă iscusinţă timp de 31 de ani, săvârşind multe fapte încununate de laudă.În anul 1850, preacuviosul Calinic a fost ales şi sfinţit episcop al Râmnicului, unde a săvârşit mari fapte şi a împlinit multe din lipsurile acestei eparhii. Cu nespusă râvnă şi osteneală a zidit din temelie biserica Episcopiei, împodobind-o cu zugrăveală şi odoare scumpe şi a dat viaţă nouă tiparniţei bisericeşti, scoţând la lumină multe cărţi de slujbă şi de zidire sufletească. Dorul de viaţă schimnicească l-a îndemnat atunci să zidească o biserică la Schitul Frăsinei, cu toate chiliile dimprejur, pentru adăpostirea părinţilor dornici să petreacă viaţa sihăstrească după pravila călugărilor din Muntele Atonului, statornicită aici de acest fericit ctitor” , se arată în calendarul creștin-ortodox.

Sfântul ierarh Calinic de la Cernica
Sfântul ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul Mucenic Antipa și Sfântul Farmutie

Tot astăzi, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul mucenic Antipa, episcopul Pergamului. Acesta a trăit în timpul împăratului Domițian, cel care de altfel l-a și hirotonit ca episcop al Pergamului. „Deci sfântul Antipa, fiind foarte bătrân, păstorea şi ocârmuia turma lui Hristos cu toată pioasa petrecere; pentru aceea a şi fost prins de închinătorii la idoli”.

„Stând înaintea guvernatorului, se silea acesta să-l plece cu cuvinte, ca să se lepede de Hristos, zicând că lucrurile cele mai vechi sunt mai cinstite; iar cele noi şi de curând ivite sunt mai necinstite, şi cum că legea păgânilor este veche, iar credinţa creştinilor s-a început în urmă, şi de puţini oameni este primită. La care sfântul a răspuns împotrivă, aducând ca exemplu istoria lui Cain, care are atât de mare vechime şi totuşi nu se cuvine a fi urmată de către credincioşi.

Din aceste cuvinte pornindu-se guvernatorul cu mânie, a poruncit să bage pe mucenic la acea măiestrie de aramă, ce era făcută în chip de bou, în care rugându-se sfântul mult la Dumnezeu, şi lăudând puterea Lui cea mare, şi mulţumind pentru că s-a învrednicit a pătimi pentru El, şi rugându-se pentru cei ce-i vor face pomenirea, ca să fie feriţi nepătimitori de chinuri şi de alte boli, se ruga şi pentru iertarea păcatelor şi pentru milă la viitoarea judecată. Şi dobândindu-şi cererea, s-a mutat către Domnul. Şi a fost îngropat în biserica din Pergam. Şi se face amintirea lui în preacinstita biserică a sfântului şi întru tot lăudatului apostol Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu” , se arată în calendarul creștin-ortodox. Tot pe data de 11 aprilie, credincioșii îl pomenesc pe preacuviosul părinte Farmutie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×