Avocatul Poporului va contesta la CCR cele 25 de OUG-uri date de guvernul Orban. Replica acidă a premierului: „Gargară propagandistică”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 12:45
Avocatul Poporului va contesta la CCR cele 25 de OUG-uri date de guvernul Orban. Replica acidă a premierului: „Gargară propagandistică”
Avocatul Poporului va contesta la CCR cele 25 de OUG-uri date de guvernul Orban *foto: hepta.ro

Avocatul Poporului a avut o reacție destul de dură după ce guvernul Ludovic Orban a decis să dea 25 de ordonanțe de urgență cu o seară înainte de moțiunea de cenzură împotriva executivului liberal.

Astfel, Instituția Avocatului Poporului, condusă acum de Renate Weber, acuză faptul că mai multe OUG-uri încalcă deciziile anterioare ale Curții Constituționale și își rezervă dreptul să le conteste la CCR.

Avocatul Poporului va contesta la CCR ordonanțele de urgență date de PNL

Instituția Avocatului Poporului a transmis pe facebook următorul comunicat, după „noaptea de pomină” făcută de guvernul liberal: „Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este un doar fără precedent, ci o gravă abatere de la nórmele art. 115 din Constituție, Guvernul substinduindu-se practic Parlamentului.” 

Instituția condusă de Renate Weber arată că unele OUG-uri erau deja în dezbatere în Parlament: „La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.”

„Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, este concluzia instituției.

Răspunsul lui Ludovic Orban pentru Avocatul Poporului

În replică, premierul Ludovic Orban se apără și spune că toate măsurile adoptate sunt făcute în favoarea cetățenilor: „Toate ordonanțele de urgență care au fost adoptate sunt absolut necesare care reglementează situații, prin care se împiedică un deznodământ negativ provocat de indolența guvernărilor anterioare.”

„Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. În ceea ce ne privește pe noi, am considerat că trebuie să rezolvăm problemele românilor, nu să facem filosofie despre constituționalitate sau să facă gargară propagandistică fără să știe conținutul ordonanțelor de urgență”, a fost replica dată de premier, într-o conferință de presă înaintea ședinței pentru moțiunea de cenzură.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×