Avertismentul lui Orban: Românii din Italia care vin acasă de Paști din zone cu contaminare ridicată vor intra în carantină

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
06/03/2020, 18:30
Avertismentul lui Orban: Românii din Italia care vin acasă de Paști din zone cu contaminare ridicată vor intra în carantină
Guvernul Orban anunță noi măsuri financiare

Primul-ministru interimar Ludovic Orban le-a recomandat românilor din Italia să evite reîntoarcerea în țară cu ocazia sărbătorilor de Paști avertizând că cei care revin din zone cu grad înalt de contaminare cu coronavirus vor trebui să intre în carantină. Orban susține că românii din Italia ar trebui să călătorească doar în cazuri de necesitate.

”Și-ar pune în pericol familiile”

Pe de altă parte, Ludovic Orban a exclus posibilitatea ca românilor să li se interzică reîntoarcerea în țară.

Încă din momentele în care s-a văzut dimensiunea epidemiei, am rugat românii din regiunile afectate să evite orice deplasare care nu este necesară, pentru că, la urma urmei, nu fac altceva decât să-şi pună în pericol membrii familiei, să-şi pună în pericol prietenii. Sigur, asta nu înseamnă că nu mai poate să vină nimeni din Italia, dar sunt câteva zone care sunt afectate, unde există un risc de contaminare cu COVID şi acolo trebuie să existe precauţie. Nimeni nu zice să nu vină românii de sărbătoarea creştină a Paştelui, dar este preferabil… Asta este problema, pentru că dacă vin dintr-o localitate afectată, intră automat în carantină instituţionalizată, iar dacă vin din zone unde există o contaminare ridicată, zone cu risc, vor fi în carantină sub formă de izolare la domiciliu„, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a spus că o reîntoarcere masivă a românilor din Italia va pune presiuni suplimentare asupra autorităților sanitare și asupra forțelor de ordine care trebuie să se asigure că sunt respectate măsurile de carantină sau de izolare la domiciliu.

Resurse umane insuficiente

Va fi foarte dificil în cazul în care creşte numărul celor aflaţi în izolare la domiciliu. Sigur că Poliţia, Jandarmeria, reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, toate autorităţile care au competenţe în acest domeniu sunt implicate în urmărirea modului în care se respectă izolarea la domiciliu. Pe de altă parte, vă daţi seama, dacă creşte numărul la 70-80-100 de mii, va fi extrem de dificil, pentru că nu vom avea suficientă resursă umană, dar noi încercăm să menţinem condiţiile de izolare la domiciliu, să facem educarea cetăţenilor”, a precizat șeful Guvernului.

Invitat să precizeze dacă există riscul ca slujbele de Înviere să aibă fără credincioși, Orban a spus că deocamdată nu se pune problema închiderii bisericilor. ”Nu descrieţi o astfel de panoramă care deocamdată nu are legătură cu realitatea”, a spus primul-ministru.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×