Austria scoate armata în stradă: rezerviştii, mobilizaţi pentru prima dată după al Doilea Război Mondial

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 19:38
Austria scoate armata în stradă: rezerviştii, mobilizaţi pentru prima dată după al Doilea Război Mondial
Armata austriacă iese pe străzi. Foto: thelocal.at

Măsură fără precedent luată de Austria, țară de unde ar fi pornit pandemia de coronavirus în Europa. Soldații aflați în rezervă vor fi mobilizați în eforturile de limitare a efectelor produse de pandemia de coronavirus, conform unei decizii fără precedent luate de conducătorii țării.

Este pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial când austriecii recurg la această măsură radicală.

Austria scoate armata în stradă

Conform Reuters, rezerviștii vor asigura sprijin medical și vor ajuta la furnizarea alimentelor și la operațiunile poliției.

Anunuț a fost făcut de Kaludia Tanner, ministrul apărării austriac, conform Reuters. În Austria serviciul militar este obligatoriu, orice tânăr în vârstă de 18 ani fiind obligat să efectueze șase luni de serviciu militar.

Aproximativ 3000 de soldați (10% din totalul numărului de rezerviști) vor prelua sarcinile efectuate în prezent de militarii al căror serviciu obligatoriu se încheie în luna mai.

Austria a raportat momentan 4.306 cazuri de coronavirus și a înregistrat 21 de decese.

Tirol, epicentrul pandemiei

Landul Tirol, identificat de presa din Austria drept epicentrul pandemiei din Europa, a fost plasat în carantină. 750.000 de oameni sunt obligață să rămână în case.

Conform jurnaliștilor austrieci, milioanele de turiști care au vizitat Tirolul în această iarnă au răspândit în Europa coronavirusul. Guvernanții din Austria au fost acuzați de „lăcomie” pentru că nu au închis stațiunile montane din Tirol, cu toate că aveau date despre eventualitatea unei epidemii.

Armata austriacă, planul B

Armata este de obicei ultimul resort pentru orice națiune în lupta contra coronavirus. O măsură nepopulară, care poate speria populația, armata este scoasă pe străzi doar atunci când situația riscă să fie scăpată de sub control, în special când populația ignoră sfaturile guvernanților.

Armata Austriei are momentan 950.000 de rezerviști și un total de 20.000 de soldați activi. Bazinul de selecție este mult mai larg, aproximativ 1.5 milioane de austrieci fiind considerați apți pentru armată în acest moment.

  • 1.5 milioane de persoane pot fi chemate în Armată în Austria, conform datelor oficiale
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×