Atentat sângeros în Afganistan soldat cu 27 de morţi. Premierul şi alţi politicieni se aflau la un eveniment

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
06/03/2020, 15:52
Atentat sângeros în Afganistan soldat cu 27 de morţi. Premierul şi alţi politicieni se aflau la un eveniment
Atentat sângeros în Afganistan, soldat cu 27 de morţi

Atentat sângeros în Afganistan, soldat cu cel puţin 27 de morţi şi 29 de răniţi. În momentul atacului, la faţa locului se aflau mulţi politicieni de rang înalt care au scăpat teferi.

Atentat sângeros în Afganistan, soldat cu 27 de morţi

Atacul s-a produs la o ceremonie de comemorare a lui Abdul Ali Mazari, politician din minoritatea hazara, ai cărei membri sunt majoritatea şiiţi, într-un Afganistan preponderent sunit.

Atentatul a avut loc în capitala Kabul, iar la eveniment au luat parte politicieni importanţi din Afganistan, precum premierul şeful executivului afgan.

Fostul preşedinte şi fostul premier au plecat înainte de atentat

Când a avut loc atacul, numeroşi membri ai elitei politice afgane erau prezenţi la eveniment, printre care şeful executivului afgan Abdullah Abdullah, care susţine că a câştigat alegerile prezidenţiale din septembrie chiar dacă rezultatele oficiale nu-l dau câştigător.

Fostul preşedinte Hamid Karzai şi fostul premier Salahuddin Rabbani, şi ei prezenţi, au părăsit evenimentul cu puţin timp înainte de sângerosul atac.

„Atacul a început cu o explozie, aparent o rachetă care a aterizat în zonă, Abdullah şi alţi politicieni au scăpat din atac fără a fi răniţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Abdullah, Fraidoon Kwazoon, care a fost şi el prezent la adunarea politică.

Talibanii au negat orice implicare în acest atac, pe care l-au calificat drept „inacceptabil”. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a condamnat la rândul său atacul, calificându-l drept „o crimă împotriva umanităţii”.

Acest incident survine la mai puţin de o săptămână de la semnarea unui acord, sâmbăta trecută, la Doha, între SUA şi talibani, care deschide calea pentru o retragere completă a trupelor străine din Afganistan în 14 luni, în schimbul unor garanţii din partea insurgenţilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×