Atentat cu mașină-capcană în Siria, soldat cu 9 morți și 22 de răniți. Doi copii, printre victimele tragediei

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/11/2019, 18:32
Atentat cu mașină-capcană în Siria, soldat cu 9 morți și 22 de răniți. Doi copii, printre victimele tragediei
Atentat soldat cu 9 morți și 22 de răniți în Siria. Sursa foto: adevarul.ro

O mașină-capcană a explodat sâmbătă în localitatea Tal Abyad din nordul Siriei, teritoriu aflat sub controlul statului turc, provocând moartea a nouă persoane și rănirea altor 22, aflate în stare gravă la spital. Potrivit autorităților, printre victimele atentatului se numără și doi copii, pentru care medicii ajunși la fața locului nu au mai putut face nimic.

Atentat cu mașină-capcană în nordul Siriei

În imaginile postate ulterior pe rețelele de socializare, pot fi observate o maşină în flăcări şi un crater provocat de puterea exploziei care a distrus o bună parte din artera principală a orașului. Tal Abyad se află în centrul zonei unde s-a concentrat ofensiva lansată în luna octombrie de Turcia, care afirma la acea vreme că intenționează să-şi securizeze frontiera cu Siria şi să-i alunge pe combatanţii kurzi din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG).

Ministrul turc al Apărării i-a acuzat pe militanţii YPG că s-ar afla în spatele acestui atac, în vreme ce purtătorul de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), cu componentă dominantă kurdă, a atribuit întreaga responsabilitate a atentatului milițiilor pro-Ankara. „După ce au expulzat majoritatea kurzilor, au jefuit aproape toate magazinele şi locuinţele în acest cartier kurd din Tal Abyad, mercenarii susţinuţi de Turcia încearcă acum să-i facă să fugă pe kurzii încă prezenţi în căminele lor, comiţând orbeşte atacuri în zone civile„, a scris Mustafa Bali pe contul său de Twitter.

Atentatul nu a fost revendicat

Survenit în cursul dimineţii, atentatul în urma căruia și-au pierdut viața nouă persoane, printre care și doi copii, nu a fost revendicat până în momentul de față, relatează AFP. De când Turcia şi-a lansat ofensiva militar şi a preluat controlul asupra unei fâşii cu o lungime de 120 de km şi o lăţime de 30 km dincolo de frontiera sa, în dauna forţelor kurde din Siria, acest sector din nordul statului a devenit o țintă constantă a atacurilor.

Pe data de 10 noiembrie, Ankara acuzase forţele kurde de comiterea unei explozii care costase viaţa a opt persoane în localitatea Soulouk, la sud-est de Tal Abyad. Cu opt zile înainte, cel puţin 13 persoane fuseseră ucise în explozia unei alte maşini capcană într-o piaţă din Tal Abyad, un nou prilej pentru autoritățile turce să acuze miliția kurdă YPG.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×