O postare pe Facebook a filosofului Mihai Șora l-a înfuriat pe Cristian Tudor Popescu. CTP i-a răspuns în termeni duri omului de cultură, care scrisese că o televiziune care îl invită în fața românilor pe fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, merită să dispară.
Atacuri între intelectuali: Mihai Șora către CTP: ”Să mori tu?”. Ce îi reproșează jurnalistul
„Dragi prieteni, e simplu: o televiziune care îl invită pe AltăÎntrebare în fața românilor merită să dispară. Nu poți, sub pretextul imparțialității, să legitimezi tocmai discursul celor care distrug această țară. Nu le poți acorda creditul onestității tocmai groparilor României. Dându-le o platformă de exprimare, nu echidistanța o arăți, ci complicitatea cu ei”, a scis pe Facebook Mihai Șora, după ce l-a văzut la Digi24 pe Florin Iordache.
Replica lui Cristian Tudor Popescu nu s-a lăsat prea mult așteptată: „Domnul Șora argumentează după aceea ce a spus. Pomenește despre niște expresii care ar fi de fapt echivalentul celor spuse de dânsul. Spune că „merită să dispară” e totuna cu „după faptă și răsplată”, sau „și-a făcut-o cu mâna lui”. De asemenea mai spune domnul Șora că între „merită să” și „trebuie să” este „o diferență ontologică, nu doar (formal) lingvistică. Prin urmare, îi dau și eu un răspuns domnului Mihai Șora, un răspuns ontologic: Să mori tu? Ă? Să mori tu? Eu sper că domnul Șora nu se va supăra”.
Răspunsul lui Mihai Șora
Filosoful i-a răspuns pe Facebook lui CTP. „SĂ MOL EU. Dragi prieteni, firește că nu mă supăr! Nici nu te poți supăra pe dumnealui pentru asemenea copilării. Mai mult decât atât: „Să mori tu?“ nu e același lucru cu „Să mori tu!“. Forma interogativă este o formă familiară și drăguță, adesea folosită de copii; uneori, în cazul celor foarte mici, cu pronunția „Să moli tu?“. Iar această formă interogativă nu înseamnă nimic altceva decât „Vorbești serios?“ sau „Pe cuvântul tău?“. Este, așadar, o diferență – ontologică! – între cele două intonații: interogativă și exclamativă!”, a scris Mihai Sora.
După care a realuat ideea că Digi24 a făcut o greșeală. „O redacție luminată ar trebui să înțeleagă, întâi de toate, că invitarea în platou a groparilor României, a celor din pricina cărora mii de oameni protestează de mai bine de doi ani în stradă, precum și poziția ghiocel în fața acestor persoane nu reprezintă un lucru anodin, mai ales în contextul tensionat, disfuncțional și viciat pe care îl trăiește, astăzi, țara. Tocmai dimpotrivă: reprezintă, așa cum aminteam anterior, o formă de complicitate cu răul aflat la putere”, a remarcat filosoful.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii