Astăzi se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantantin Brâncuși. Născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița din județul Gorj, Brâncuși reprezintă una dintre cele mai marcante personalități culturale ale țării noastre. Reprezentant de seamă al mișcarii artistice moderne, Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. A încetat din viață departe de casă, în Franța, la Paris, pe 16 martie 1957.
Momentul a fost marcat de numeroase personalități, atât din sfera artei, cât și de pe scena politică. Printre aceștia se numără și Mihai Șora. Prezență constantă la protestele din Piața Victoriei, omul față de care protestatarii și-au exprimat afecțiunea în ropote de aplauze, a transmis un mesaj emoționant pe contul său personal de Facebook, cu ocazia aniversării a 143 de ani de la nașterea lui Contantin Brâncuși.
Ce a scris Mihai Șora, la 143 de ani de la nașterea lui Brâncuși
„Și dau cu căciula de pământ când aud zicându-se „sculptorul sufletului românesc“!Omul acesta nu a fost iubit de ai lui.
Și neiubit a plecat la cele veșnice.Ai lui l-au batjocorit, i-au luat arta în derâdere: din prostie – că așa erau ei, grămadă –, nu din răutate.
Dacă n-ar fi fost la Paris, omul acesta ar fi murit de foame într-un cartier noroios din București, lângă pietrele lui ovale – căpățâni de copii, muze plinuțe și goale. Ar fi murit singur și fără lumânare, cu un boț rece de mămăligă într-un colț de cameră. Și încă mai apar demenți care l-ar dezgropa, i-ar pune oasele într-o cutie și i le-ar aduce în țară, înghesuindu-le în bagajul de cală.Bună dimineața, oameni buni.Astăzi este ziua lui Brâncuși.” , a scris cunsocutul filososf și eseist,membru de onoare al Academiei Române.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși ca sărbătoare națională, pe 19 februarie. Respectiva lege a fost gândită ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuși de către statul român și prevede că, pe 19 februarie, autoritățile administrației publice și locale pot organiza diverse manifestări cultural artistice prin care să marcheze această zi.