Mihai Șora, mesaj la împlinirea a 143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/02/2019, 13:05
Mihai Șora, mesaj la împlinirea a 143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși
143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Astăzi se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantantin Brâncuși. Născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița din județul Gorj, Brâncuși reprezintă una dintre cele mai marcante personalități culturale ale țării noastre. Reprezentant de seamă al mișcarii artistice moderne, Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. A încetat din viață departe de casă,  în Franța, la Paris, pe 16 martie 1957.

Momentul a fost marcat de numeroase personalități, atât din sfera artei, cât și de pe scena politică. Printre aceștia se numără și Mihai Șora. Prezență constantă la protestele din Piața Victoriei, omul față de care  protestatarii și-au exprimat afecțiunea în ropote de aplauze, a transmis un mesaj emoționant pe contul său personal de Facebook, cu ocazia aniversării a 143 de ani de la nașterea lui Contantin Brâncuși.

Ce a scris Mihai Șora, la 143 de ani de la nașterea lui Brâncuși

Și dau cu căciula de pământ când aud zicându-se „sculptorul sufletului românesc“!Omul acesta nu a fost iubit de ai lui. 
Și neiubit a plecat la cele veșnice.Ai lui l-au batjocorit, i-au luat arta în derâdere: din prostie – că așa erau ei, grămadă –, nu din răutate.
Dacă n-ar fi fost la Paris, omul acesta ar fi murit de foame într-un cartier noroios din București, lângă pietrele lui ovale – căpățâni de copii, muze plinuțe și goale. Ar fi murit singur și fără lumânare, cu un boț rece de mămăligă într-un colț de cameră. Și încă mai apar demenți care l-ar dezgropa, i-ar pune oasele într-o cutie și i le-ar aduce în țară, înghesuindu-le în bagajul de cală.Bună dimineața, oameni buni.Astăzi este ziua lui Brâncuși.” , a scris cunsocutul filososf și eseist,membru de onoare al Academiei Române.

 

În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși ca sărbătoare națională, pe 19 februarie. Respectiva lege a fost gândită ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuși de către statul român și prevede că, pe 19 februarie, autoritățile administrației publice și locale pot organiza diverse manifestări cultural artistice prin care să marcheze această zi.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×