Atac armat în Yemen! Cel puțin șapte oameni au murit în timpul unei parade militare

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
29/12/2019, 17:08
Atac armat în Yemen! Cel puțin șapte oameni au murit în timpul unei parade militare GALERIE FOTO
Atacul armat a ucis 4 copii. Sursa foto - facebook

Atac armat în Yemen acolo unde o rachetă trasă asupra unei parade militare a ucis cel puţin şapte oameni. Patru dintre victime erau copii şi trei militari. Alte 21 de persoane au fost rănite în urma deflagrației.

Atac armat în Yemen!

Incidentul a avut loc în provincia Dhale din sudul ţării. Colonelul Majed al-Shuaibi, şeful poliţiei militare a provinciei, a precizat că atacul a avut loc la sfârşitul paradei şi a afirmat că autorii sunt din rândul rebelilor Houthi, susţinuţi de Iran.

Potrivit oficialului, ţinta a fost forţa separatistă din sud autointitulată Centura de Securitate. Deocamdată, atacul nu a fost revendicat. Se știe doar că gruparea Centura de Securitate anunţase că a doborât în Dhale o dronă Houthi.

Cel puțin șapte oameni au murit în timpul unei parade militare

Separatiştii sunt antrenaţi şi susţinuţi de Emiratele Arabe Unite, partener al Arabiei Saudite în cadrul coaliţiei anti-Houthi din Yemen. Provincia Dhale este împărţită între cele două tabere. Atacul armat vine la puțin timp după ce Arabia Saudită a anunțat că se află în ”contact” cu rebelii huthi, cu scopul de a pune capăt războiului în Yemen.

”Avem un canal deschis cu huthi din 2016 şi continuăm aceste contacte pentru a ajunge la pace în Yemen”, a declarat acest oficial unor jurnalişti, sub protecţia anonimatului.

Acest anunţ intervine după semnarea la Riad, a unui acord de împărţire a puterii în sudul Yemenului, patronat de Arabia Saudită. Acordul pune, în mod teoretic, capăt războiului între Guvernul susţinut de Riad şi separatiştii din cadrul Consiliului Tranziţiei din Sud (STC) – susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU).

”Noi nu vom mai închide uşile noastre (rebelilor) huthi”, a adăugat ecest oficial saudit, fără să furnizeze detalii despre modalităţile dialogului cu insurgenţii yemeniţi. Acest anunţ intervine în urma unei intensificări a unor atacuri cu rachete şi drone ale rebelilor vizând oraşe saudite, urmate de o acalmie relativă în ultimele săptămâni.

Huthi nu au reacţionat imediat faţă de această declaraţie. Aceşti rebeli – susţinuţi politic de Iran – au cucerit capitala Sanaa în 2014 şi au preluat apoi controlul unor zone în nordul ţării.

Arabia Saudită a intevenit militar în martie 2015, la conducerea unei coaliţii, pentru a-i împiedica să preia controlul asupra întregii ţări.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×