Asistentă de la UPU Cluj, depistată cu coronavirus. 44 de persoane care au intrat în contact cu aceasta sunt testate

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 16:56
Asistentă de la UPU Cluj, depistată cu coronavirus. 44 de persoane care au intrat în contact cu aceasta sunt testate
Asistentă de la UPU Cluj, depistată cu coronavirus. 44 de persoane care au intrat în contact cu aceasta sunt testate. Sursa foto: Hepta

O asistentă ce lucrează la Unitatea de Primire a Urgenţelor Cluj a fost confirmată cu noul coronavirus, motiv pentru care s-a făcut o anchetă epidemiologică, iar 44 de persoane care au intrat în contact cu aceasta sunt testate.

Asistentă de la UPU Cluj, depistată cu coronavirus

Potrivit reprezentanților de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca, asistenta a intrat în contact cu o pacientă în data de 20 martie, ce a fost confirmată ulterior cu COVID-19, informează Agerpres.

„În 22 martie UPU Cluj-Napoca a fost anunţată de către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase de pozitivarea cu COVID-19 a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20 martie, fără să întrunească criteriile definiţiei de caz a infecţiei, aşa cum erau stabilite la acea dată.

Din momentul comunicării confirmării, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă. Astfel, 8 persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască şi mănuşi. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la acestea, la care s-au adăugat personalul medical şi auxiliar care a lucrat în acea zi.

În total, s-au recoltat probe de la 18 angajaţi UPU iar rezultatele au vizat pozitivarea unei singure colege, asistent medical”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca.

A fost demarată ancheta epidemiologică

Drept urmare, s-a dispus efectuarea unei anchete epidemiologice în cazul asistentei, pentru a se descoperi cu ce poersoane a intrat în contact cadrul medical.

„Asistenta medicală a avut doar sarcina de a monta o branulă, procedură care a durat mai puţin de 15 minute, cu echipament mască şi mănuşi. Reiterăm faptul că pacienta nu era suspectă COVID-19 la momentul respectiv.

DSP a cerut anunţarea medicului epidemiolog al spitalului pentru identificarea contacţilor expuşi asistentei medicale, fiind demarată miercuri o anchetă epidemiologică amplă”, au mai transmis reprezentanții unității medicale din Cluj.

În urma anchetei epidemiologice, s-a descoperit că asistenta medicală a intrat în contact cu 44 de persoane, ce vor fi testate pentru coronavirus.

„Datele au evidenţiat un alt timp de posibilă expunere la infecţia cu COVID-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU. Având în vedere că UPU-SMURD reprezintă un punct strategic în lupta cu COVID-19, s-a procedat la identificarea personalului contact cu asistenta medicală, retroactiv, începând cu data de 17.03.2020.

S-au identificat 44 de contacţi, posibil expuşi, prin desfăşurarea activităţii în toate punctele de lucru ale UPU-SMURD, posibil expunere prin sursă secundară de contaminare. La acest moment, testele sunt în lucru”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×