Apel disperat pentru spitalele din România: „Avem 9 locuri pe terapie intensivă și 5 locuri sunt deja ocupate”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 16:55
Apel disperat pentru spitalele din România: „Avem 9 locuri pe terapie intensivă și 5 locuri sunt deja ocupate”
Avertisment din partea Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Foto: Banatulazi.ro

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara le cere tuturor spitalelor din județele învecinate să-și definitiveze Planurile Albe pentru a putea testa și trata pacienți cu coronavirus.

Planul Alb, necesar în plină criză

Conform News.ro, managerul Voichița Lăzurean avertizează că întreaga capacitate a secției de terapie intensivă a ajuns la limită și pacienții nu vor mai putea fi trataîn județul Timiș.

Noi acest lucru ne dorim, să deservim prioritar pacienţii din Timiş. Fiecare judeţ a trebuit să întocmească un Plan Alb al spitalelor şi să nominalizeze spitalele care vor acorda servicii pacienţilor din judeţele lor. De o lună ne rugăm de judeţele limitrofe atât să lucreze teste, cât şi să îşi definitiveze acest Plan Alb, care în Timişoara e gata de două săptămâni.

Ei ne spun că vor face acest lucru, dar sunt doar vorbe fără sfârşit. Ne vom trezi cu pacienţi cu coronavirus din judeţul Timiş care vor fi trataţi la Făget, la Lugoj, pentru că nu vom mai avea capacitatea să îi primim”, a declarat Lăzurean.

9 paturi la terapie intensivă în Timișoara

Situația e dramatică în Timișoara, în condițiile în care județul dispune de un număr mic de paturi speciale pentru secția de terapie intensivă: 9.

”Avem 9 locuri pe terapie intensivă şi avem deja 5 ocupate. Ce facem dacă ne mai vin astăzi încă 4 cazuri? Dacă va veni o salvare din alt judeţ, nu vom avea încotro, trebuie să preluăm bolnavii.

Dar în toate spitalele judeţene din fiecare judeţ în parte există terapie intensivă, unde oricum aceşti pacienţi au fost deja până au ajuns la noi. Nu cred că doar Spitalul Babeş poate fi unica salvare pentru toţi pacientii din toate judeţele”, a completat managerul Spitalului „Victor Babeș” pentru sursa citată.

Momentan, 75% dintre cazurile preluate de spital sunt cazuri din județele învecinate. Timișoara este lider momentan la numărul de cazuri de oameni vindecați de coronavirus, 53.

Plan Alb este planul de acțiune in cadrul spitalului pentru organizarea activitatii în cazul unei situații de catastrofă, în condițiile unui aflux masiv al victimelor (victime multiple).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×