Peste câteva zile va începe anul școlar 2018-2019. În acest context, se schimbă drepturile și obligațiile părinților. Structura anului școlar 2018-2019 a fost publicată recent, și a arătat schimbările propuse. Elevii din clasele a VIII-a nu vor respecta această structură, nici elevii din anii terminali de liceu.
Citește și: Concediu de creștere copil: veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul
Citește și: Ziua Internațională a Frumuseții. Vezi poze cu cele mai frumoase femei din România
Drepturi și obligații ale părinților in noul an școlar
Părinții, susținătorii legali sau partenerii educaționali ai eleviilor care studiază în sistemul educațional din țara noastră au o acum niște drepturi și obligații. Acestea se găsesc în Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5.079/2016. Părinții, tutorii sau susținătorii legali ai copiilor sunt parteneri educaționali principali ai unităților de învământ. Aceștia u dreptul de a decide în ce unitate vor urma să studieze propriul copil. De asemenea, părintele are dreptul de a se asocia la nivel de clasă sau școală.
Ordinul MENCS nr. 5.079/2016
adunarea generală a părinților este formată din toți părinții levilor dintr-o clasă în care se discută problemele genrale ale colectivului de copii, ci nu situația concretă a unuia dintre ei.
Comitetul de părinți se înființează la nivelul fiecărei clase și se ocupă cu punerea în practică a deciziilor luate la nivelul adunării. De asemena, se ocupă cu anumite proiecte sau programe.
Consiliul reprezentativ al părinților sau asociația de părinți este organizată la nivelul fiecărei școli. Aceasta se ocupă de hestiunile care vizează întreaga unitate școlară, propunerea de proiecte sau atragerea finanțării.
Părinţii au îndatorirea de a creşte copilul în condiţii care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială în mod armonios.
În acest scop, părinţii sunt obligaţi:
Să coopereze cu copilul şi să îi respecte viaţa intimă, privată şi demnitatea;
Să prezinte şi să permită informarea şi lămurirea copilului despre toate actele şi faptele care l-ar putea afecta şi să ia în considerare opinia acestuia;
Să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului;
Să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice cu atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a copilului.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Semestrul I
Va dura 18 săptămâni și va avea în componență :
cursuri: 11 septembrie 2018-22 decembrie 2018
vacanță pentru preșcolari: 28 octombrie- 5 noiembrie 2018
Cursuri: 15 ianuarie-2 februarie 2019
vacanță intersemestrială: 3 februarie-11 februarie 2019
Semestrul al II-lea
Acesta va dura 17 sătămâni și va avea :
cursuri: 12 februarie-30 martie 2019
vacanță de primăvară: 31 martie- 10 aprilie 2019
cursuri: 11 aprilie- 15 iunie 2019
vacanță de vară: 16 iunie-9 septembrie 2019
Obligațiile părinților
Părinții au obligația să:
Se asigure de frecvența școlară în încătământul obligatoriu al elevului și de a lua măsuri pentru școlarizarea elevului, până la finalizarea studiilor.
Părintele care nu asigură școlarizarea elevului în Perioadele de învătământ obligatoriu este sancționat cu amendă de până la 1.000 de lei, sau este obligat să presteze munca în folosul comunității.
Obligația de a prezenta documentele medicale solicitate referitoare la starea de sănătate a copilului la înscrierea în unitatea de învătământ.
Obligația de a lua legătura minim o dată pe lună cu educatorul sau dirigintele pentru a cuoaște evoluția copilului. Prezemța părintelui se va trece în caietul cadrului didactic, alături de dată și semnătură.
Obligația de a-ș însoți pe copil la unitatea de învătământul primar până la intrarea în școală.
răspunderea materială pentru distrugerea bunurilor din patrimoniul școlii, cauzate de elev.