Antena 1 nu mai poate difuza Fructul Oprit. Serialul, scos și de pe Antena Play, după o decizie a instanței

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
17/01/2020, 13:43
Antena 1 nu mai poate difuza Fructul Oprit. Serialul, scos și de pe Antena Play, după o decizie a instanței
Telenovela „Fructul Oprit” va fi retrasă de la Antena 1 și Antena Play. Sursa foto: Instagram.com

Curtea de Apel București obligă postul de televiziune Antena 1 să înceteze difuzarea serialului „Fructul Oprit”. Jdecătorii au hotărât ca serialul românesc, inspirat dintr-o carte turcească, să fie retras și de pe platforma Antena Play. Decizia este definitivă și nu poate fi atacată. 

Două scenariste din Turcia, câștig de cauză într-un proces legat de difuzarea serialului „Fructul Oprit”

Serialul „Fructul Oprit” difuzat la Antena 1 va fi retras în totalitate după ce două scenariste din Turcia au avut câștig de cauză în fața Antenei Group. Aycan Ece Yoren și Melek Gencoglu au scris împreună scenariul la telenovela turcească „Aşk-ı Memnu” („Iubire ascunsă”) care a apărut pe micile ecrane în anul 2018.

Cele două femei au intentat proces Antenei Group la finalul anului trecut privind drepturile intelectuale asupra serialului „Fructul Oprit” care este inspirat din aceeași carte ca serialul „Aşk-ı Memnu”. După ce inițial scenaristele au pierdut în primă instanță, iată că Curtea de Apel a decis să le dea câștig de cauză.

Decizia Curții a fost luată pe 15 ianuarie 2020 și este definitivă. Este pentru prima dată în istoria cinematografiei românești când un întreg serial este retras integral de la difuzare. Prin urmare, Antena Group este obligată să înceteze exploatarea acestei producții, inclusiv pe Antena Play.

Decizia Curții de Apel în cazul serialului „Fructul Oprit” de la Antena 1

„Obligă pârâta să retragă de la difuzare, respectiv să restricționeze accesul utilizatorilor la difuzarea serialului Fructul oprit sau orice altă comunicare publică a serialului, atât în România, cât şi în străinătate, în limba română sau în orice altă limbă prin intermediul platformei on-line AntenaPlay, a site-urilor de internet sau a altor platforme online.

Obligă pârâta să se abţină de la orice acte de vânzare, închiriere, împrumut sau orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit către terţi a drepturilor pe care le deține asupra difuzării, producţiei şi exploatării în orice alt mod a serialului de televiziune Fructul oprit”, apare în decizia Curții de Apel, informează paginademedia.ro.

De asemenea, Antena TV Group SA trebuie să le plătească cele două scenariste din Turcia suma de 920 de euro, aferentă cheltuielilor de judecată proporționale cu capetele de cerere admise. În plus, Antena 1 mai trebuie să le achite 4.000 de euro cele două femei.

Decizia Curții de Apel mai prevede plata a 1.040 de euro pentru onorariu traduceri, 2.463 de euro pentru onorariu expertiză și onorariu avocat.

Serialul „Fructul Oprit”, o adaptare liberă după un roman turcesc?

„Fructul Oprit” este un serial produs și regizat de Ruxandra Ion, după un scenariu semnat de Simona Macovei și Radu Grigore. Producătorii și-au pus mari speranțe în această telenovelă inspirată de la turci și au filmat două sezoane, produse în totalitate în România.

„Ne-am inspirat dintr-un roman turcesc, după care s-au făcut două adaptări, iar cea mai recentă ecranizare a atins audiențe record. Încercăm să recreem povestea de dragoste absolut extraordinară și sperăm ca îi va ține pe telespectatori cu sufletul la gură. 
Filmările nu se desfășoară într-un studio de televiziune, așa cum se obișnuiește, ci în locuințe reale din România”, a spus scenaristul Radu Grigore când au început filmările serialului.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×