Liberalizarea programelor naționale de sănătate a provocat o adevăratî isterie în ultima săptămână, generând numeroase reacții. Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR Dan Barna, propune ca toată lumea să plătească pentru sănătate, inclusiv pensionarii, iar părinții cu mai mulți copii să achite contribuții mai mari.
Andrei Caramitru propune ca pensionarii să plătească și ei contribuții pentru sănătate
Astfel, în scandalul așa zisei privatizări a fondurilor pentru sănătate, fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, spune că, pentru ca sănătatea să primească mai multe fonduri este necesară o regândire a categoriilor de persoane ce plătesc pentru asigurările din acest sistem.
„Le dau un sfat socialiștilor care nu înțeleg matematica de bază (adică toți). Cei care urlă împotriva sistemului de sănătate privat. Și prețurilor mai mari din privat.
Dacă chiar vor ca sistemul de stat sa ofere servicii excelente, sa aibă bani de investitii și să și plăteasca bine doctorii – trebuie sa se gândească de unde sa vina banii ăștia in plus.
In primul și primul rând – sa ceara sa plăteasca toată lumea sănătatea. Nu doar angajații cu carte de muncă. Sa plăteasca și cei cu PFA și micro (cu procent din venit nu cu minimul legal așa cum e acum). Sa plăteasca și pensionarii”, spune Andrei Caramitru, într-un mesaj postat pe Facebook.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Părinții cu mai mulți copii, taxe mai mari pentru asigurările de sănătate
Fostul consilier al președintelui USR mai propune ca și părinții cu mai mulți copii să plătească cotizații mai mari către fondul de sănătate, lucru ce ar duce la o creștere a calității serviciilor oferite.
„Sa plăteasca și părinții pentru copiii lor. Altfel nu ai cum să crezi că 5 milioane de oameni cu salarii mici pot susține un sistem pentru 19 milioane de oameni la același nivel ca in Germania.
Dacă nu vor asta – trebuie sa ceara un sistem de stat diferențiat. Servicii mai bune – plătești extra. Dublu/triplu. Cu factura. Adică exact cum e acum între stat și privat. Doar că statul nu e in stare să gestioneze nimic sau sa facă vreun spital. Privatul da.
Dacă nu accepta nici una nici alta – atunci nu prea ai cum. Că banii nu cresc in copaci. Nici măcar în utopiile imbecile socialiste”, mai scrie Andrei Caramitru în postarea de pe rețeaua de socializare.
La începutul săptămânii, Guvernul Orban anunța pe site-ul Ministerului Sănătății o modificare ce ar revoluționa sistemul de sănătate: liberalizarea completă a accesului spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate.
Schimbarea constă în eliminarea unei părți din articolul 52, alin. 2, litera c) privind reforma în domeniul sănătății.
Acum, în lege este specificat faptul că “(1) Implementarea programelor naționale de sănătate se realizează prin unități de specialitate selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate.
(2) În înțelesul prezentei legi, unitățile de specialitate sunt: a) instituții publice; b) furnizori publici de servicii medicale; c) furnizori privați de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale;“
Guvernul dorește să modifice artcolul c) astfel încât forma finală să fie ”c) furnizori privaţi de servicii medicale;”. Asta înseamnă că orice furnizor privat (clinică, spital, cabinet) va putea să acceseze fondurile de la stat în același timp cu unitățile specializate alte statului, și nu doar în cazul în care acestea nu au capaciteatea necesară de a asigura serviciile medicale decontate prin CNAS.