Iohannis cataloghează „cel puțin ciudată” extinderea programelor de sănătate la privat. Explicațiile președintelui României

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
27/01/2020, 21:48
Iohannis cataloghează „cel puțin ciudată” extinderea programelor de sănătate la privat. Explicațiile președintelui României
Președintele Klaus Iohannis consideră abordarea PSD față de proiectul Ministerului Sănătății de a extinde programele naționale de sănătate și în sistemul privat „cel puțin ciudată” Sursa foto: news.ro

Președintele Klaus Iohannis consideră abordarea PSD față de proiectul Ministerului Sănătății de a extinde programele naționale de sănătate și în sistemul privat „cel puțin ciudată” susținând totodată că acesta „funcționează la parametri buni”, motiv pentru care poate intra „în colaborare cu sistemul de stat”. ​

Șeful statului se implică în modificarea legii

Potrivit spuselor președintelui țării, serviciile medicale trebuie asigurate de stat, dar în același timp România are un sistem privat care funcționează în parametri normali.

„Și fiindcă avem acest sistem privat, care funcționează la parametri buni, eu cred că este corect ca și sistemul privat să intre în colaborare cu sistemul de stat și împreună să realizeze servicii medicale în beneficiul populației.

Am văzut acea abordare pesedistă, mi se pare cel puțin ciudată. Din moment ce avem medici foarte buni la stat și medici foarte buni la privat, eu cred că trebuie să avem înțelepciunea să deschidem calea și unora, și celorlalți, către pacient, în beneficiul pacientului”, a declarat luni președintele Klaus Iohannis.

În ce context au fost făcute declarațiile

În urmă cu doar câteva zile, ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății.

Schimbările se referă la modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private.

Cum îi afectează pe pacienți această schimbare

Concret, potrivit proiectului ministerului Sănătății pacienții români tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu vor plăti niciun ban în plus din buzunar în urma extinderii tratamentului din cadrul programelor și în spitalele și clinicile private, așa cum prevede un proiect de Ordonanță de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×