Ambrozia, focar de alergii! De regulă, primăvara este considerat anotimpul plin de alergii, dar se pare că nici la sfârșitul verii nu scăpam de ele. Se pare că cea mai importantă este cea la ambrozie.
Aceasta este un fel de plantă erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Cord și America de Sud, mai apoi s-a răspândit în Europa. Ambrozia cuprinde treizeci de specii de plante anuale sau perene, care cresc în special în regiunile plate, sărace în apă și nisipoase. Speciile de ambrozie produc cantități mari de polen. Așa că, prin diseminarea enemocorică, acesta este unul dintre declanșatorii rinitei alergice.
Alergia la ambrozie – simptome, tratament
Alergia la ambrozie- simptome
Se pare că manifestările alergiei la ambrozie sunt diferite de la un om la altul, dar ce e cert e că majoritatea acuză strănut continuu, mâncărimi nas/ochi, ochi roșii și secreții nazale. Specialiștii spun că, din cauza cele mai alergenice buruiene din România, cea mai importantă simptomatologie oculară este întâlnită în cazul pacienților cu alergie la polenul de Ambrozie.
De asemenea, alergia ambrozia poate duce si la mâncărimi nazale și rinoree, până la mâncărimea de urechi și ”în cerul gurii”, prierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap și urechi, oboseală cronică, somnolență și stare generală de rău.
Recomandările doctorului sunt clare: înainte de începerea sezonului, oamenii să se ducă la un control alergologic. “Pacienţii care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenţi, sunt sfătuiţi să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidenţă alergia şi tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curativ”, spune dr. Adriana Tudose.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Alergia la ambrozie- tratament
Alergia apare atunci când corpul nostru dezvoltă un răspuns imun la un alergen, creând anticorpi. Alergia la polen, imediat ce corpul inhalează microsporii, anticorpii apar în celulele căilor respiratorii. Toată acțiunea determină sinteza histaminei (compus chimic de bază, care irită țesuturile, ducînd la simptomele alergiei). Ce reduce nivelul de histamină și totodată reprezintă și nucleul medicamentelor contra alergiei este polenul crud. Consumul regulat al acestuia poate reduce simptomele alergiei cu aproximatic 40%, care reduce o desensibilizare pregresivă față de polen.
De altfel, și doctorii sunt de părere că polenul crud este o soluție bună, pentru că este eficient pentru o gamă amplă de afecțiuni respiratorii. Polenul este considerat un miracol al vieții, conținând toți nutrienții de care corpul uman are nevoie, iar, totodată, este o sură naturală de vitamina E.
Pacienții alergici sunt sfătuiți să: evite activitățile în aer liber, să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, să-și schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp, să facă duș imediat ce ajung acasă, să se spele pe mâini cu regularitate și să evite să consume fructe și legume crude.
Ce spune legea cu privire la combaterea ambroziei
Legea privind combaterea ambroziei, promulgată de președintele Iohannis a primit 264 de voturi. Majoritatea deputaților au fost de acord, pe 6 februarie, cu proiectul de lege privind combaterea ambroziei. Proiectul prevede distrugerea ambroziei și prevenirea răspândirii acesteia.
Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, lacurilor, sistemelor de apă vor desfășura periodic lucrări de întreținere a terenurilor prin socise, smulgere, erbicidare sau alte metode specifice.
Cei care nu îndeplinesc aceste proceduri vor primi prima dată un avertisment scris, iar dacă nu iau măsuri, vor fi amendați cu sume curpinse între 750-5.000 de lei persoanele fizice și 5.000- 20.000 de lei persoanele juridice.