Alocaţiile copiilor, majorate din nou de anul viitor? Ce prevede un nou proiect de lege

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
30/11/2019, 12:46
Alocaţiile copiilor, majorate din nou de anul viitor? Ce prevede un nou proiect de lege
PSD lucreaza la un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor pentru copii cu 50%. Sursa foto: admiterea.eu

Alocațiile pentru copii ar putea fi din nou majorate de anul viitor! Potrivit România TV, PSD pregătește un proiect de lege care prevede o nouă mărire a alocaţiilor pentru copii, după ce ultima majorare a alocațiilor a venit din partea PNL, pe timpul când social-democrații erau la putere.

PSD face un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor pentru copii cu 50%

Deși la vremea respectivă Liviu Dragnea și-a băgat în ședință colegii, imediat după ce s-a votat amendamentul PNL de dublare a alocațiilor, nu s-a mai putut face nimic. Alocațiile s-au făcut 150 de lei, iar Dragnea i-a numit demagogi pe liberali.

„Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil – acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, pentru simplul motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat – oricine are minime cunoştinţe ştie că sumele din bugetele asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, or, alocaţiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat.

Alocațiile vor crește anual cu 100% din rata inflației

În consecinţă, amendamentul rămâne acelaşi (…), sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat de la 36.156,8 milioane lei la 38.287,33 milioane lei, astfel deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB, urmând a se face corelările necesare în textul legii bugetului de stat”, spunea Liviu Dragnea de la tribuna Parlamentului.

Acum, potrivit sursei citate, social-democrații pregătesc un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor cu 50%. Propunerea social-democraților vine în contextul în care PNL spune că nu sunt bani la buget și se plâng de găurile lăsate de PSD.

Un alt proiect promulgat deja de președintele Klaus Iohannis recent prevede ca alocația să crească anual cu 100% din rata inflației.

În acest moment, conform Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația este de 150 de lei și se acordă copiilor între 2 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×